Cortazar'dan Seçme Öyküler ve Patrick Süskind'den Parfüm ve Kontrabas Ve Artankara Sanat Fuarı

 



Cortazar'ı evvelden duyup ancak geçen ayın başında okuyabilmiştim. Marquez'in etkilendiği isim olarak söylenegelir, onun fantastik diye nitelenen öykülerini sevdim, çok güzellerdi. Daha fazla Cortazar okumalı.

Süskind'in Parfüm'ü de aklımdaydı. Yayınlandığı dönem bayağı ses getirmiş. Güzeldi ama Kontrabas'ı daha çok sevdim. Kontrbas, geçen sezonda Ankara Devlet Tiyatrosunun oyunları arasındaydı. Belki gideriz derken kapandı tiyatrolar da. Ben de kitabını okudum ve sevdim. Bir enstruman hakkında böyle derin bilgileri kurguyla güzelce birleştirmesi çok hoşuma gitti. Belki kontrabas çalıyordu Süskind.  Parfüm'de de ortaçağ tarihçisi olmasından yararlanmış.

Eskisi gibi detaylı tanıtım yazıları yazamıyorum artık, daha çok  okundu arşivi gibi oluyor. Ama iyiye iyi kötüye kötü demeye devam.

Mesela Artankara resim sergisi oldukça vasattı. Birkaç usta ( her bilinen adın işleri de güzel olmuyor tabii, sürekli aynı şeyleri boyamaktan usanmayanlar var, on yıllardır, sergideki isim yapmış her ressamı tanıyan beyfendiyle bayağı tartıştık bunu, sonunda bana hal verdi ama:)) Bir köşeye demir attıktan sonra kendini hiç yenilemeyenler kendilerine büyük sanatçı diyor, bir çevrim bu aslında, körler sağırlar birbirini ağırlar modunda kapalı bir çevre içinde dönüyor birçok işler maalesef.

Onun dışında kendi ruhu olan eserler yok denecek gibiydi, hep bir taklit, bir birbirinin aynı olma durumu  sanatçı adlarını çıkarın, hepsini bir kişi yapmış sanabilirsiniz.

Bedri Baykam bir alanda sunum yapıyordu, ilgimi çekmiyordu zaten, en son duyduğum 9 yaşinda resim yaparkenki fotografının slaytını gösterdiğiydi. Ne bileyim işte.

Neyse, beyfendi Mehmet Aksoy hayranı. Ben de severim. Selçuk'ta meydandaki işini görüp gezmiştik "içinde".

Bu sergide de nedense şu işi beni çok kendine çekti.



Diğer ilgimi çeken birkaç eseri de şöyle ekleyelim.

Sanat, tam sanat bambaşka bir şey. İnsanı güzelleştiriyor, olgunlaştırıyor. Allahın bile Sani ve Müzeyyen isimleri- sıfatları yok mu?..

Mehmet Aksoy


Musa Güney

Ertuğrul Ateş






Süleyman Saim Tekcan

Hasan Kıran'ın baskı eseri


8 yorum:

  1. ne güzel yazmışsın Narda'cım cortazar'a bakayım ben de, sergi de çok güzelmiş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cortazar'ın adı edebiyat çevrelerinde dile getirilir hep ama sanki o kadar okunmuyor?
      Selamlar:)

      Sil
  2. Kontrbas,kemanın büyükbabası,usta ellerde güzel bir ritmi olur..Cortazarı duymamaıştım,google arjantinli şair yazarmış,filmleride varmış..Sanatçıların taklitçi yanlarında da haklsınızı bence,özgün eser bulabilmek zor..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşadığımız dönem böyle bir dönem işte, taklit, copy-paste, kolaj vs. Kitch dönemi. Bakalım sonrası nasıl bir dönem olacak dünyada🧐

      Sil
  3. Koku'yu okumuştum ama açıkçası sanki mi Parfüm'le art arda okumuştum sanırım ve gerçekten hatırlamıyorum birini daha çok sevmiştim ama :D Neyse Bedri Baykam'ın bıçaklanma görüntüleri geliyor ismini duyunca :( ve asistanını bırakıp taksiye binişi :((

    YanıtlaSil
  4. Bilmiyorum bıçaklanma olayını.

    YanıtlaSil
  5. Patrick Süskind-Güvercin de belki çok popüler olmamış ama ilginç, bence hoş bir kitaptır, kısadır üstelik:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güvercin pdf olarak vardı sanırım, bakarım. Teşekkürler.

      Sil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)