LOS COLOROS DEL ALMA, YANİ RUHUN RENKLERİ...



Birkaç ay önce, derginin ofisindeyken bir kitaptan övgüyle bahsedildi, kitabı rafta görmüştüm: İşrak, Ruhun Renkleri. Kapak da isim de ilgimi çekti.


Adını ilk kez duyduğum İspanyol ressam Hashim Cabrera'nın kitabı. Adından tahmin edebileceğimiz gibi müslüman bir ressam. Sevilla 1954 doğumlu.

 Kitap bir araştırma- deneme ürünü, kavramsal ve bilimsel, birleşik cümlelerle kurulu bir dil tercih edilmiş.  Daha ilk satırlarda yordu beni ama ilerledikçe merak edip durduğum ama nedense üzerinde okumalar yapmadığım bir alana çıkardı beni. Uzun lafın kısası yeni şeyler öğrendim ve merakımın üzerine gitmem gerektiğini hatırladım.


AŞAĞIDA birkaç alıntı var. Hepsini yazsam çok uzardı çünkü çok geniş bir alandan çalışmış yazar. Okunmayı hak ediyor diline rağmen.


♣ Cabrera'yı en çok heyecanlandıran, bu kitabı yazmaya iten, Henry Corbin'in yazdıkları olmuş. 1903- 1978 arasında yaşayan Fransız düşünür Corbin, Jung ve Lacan'ın da yakın arkadaşıymış. (Corbin'in Türkçe'de İletişim yayınları da arasında olmak üzere birkaç yayınevinden çıkmış kitapları var.)

♣ Cabrera, kitabın tam başlığını "İşrak: Ruhun Renkleri, Rengin Bütüncül Olarak Yorumlanmasına Dair bir Deneme" olarak koymuş. Buradaki İşrak, İşrakilerin renk tasavvur ve yorumlarının incelenmesinden geliyor.

Roy Ascott'tan yapılan alıntıdan şu kısa yeri eklemem gerek: ...sanatta anlam inşasının değerlerinin yerini alan, sanatsal pratik üzerindeki ucuz efektlerle dolu dijital teknoloji...

Newton'un klasik renk teorisinin dışında Goethe'nin nedense okullarımızda okutulmamış teorisini Cabrera'dan öğrendim. Kuantum vb. ile de zaten klasik Newton fiziği geride kaldı. Cabrera, mekanik dediği bu kavramaya karşı bütüncül bir bakışla ( Batı yanında Doğu'yu da alarak, fizik ve fizik ötesi) renk kavramına bakıyor.

♣ Cabrera'nın renge bakışında, bu holistik yaklaşımında; fizik, kimya, modernizm, postmodernizm, dil, edebiyat, psikoloji ve tıp, resim kadar yerini alıyor.

♣ Resim alanında renge üniter yaklaşanlar Kandisky, Gerstner, Albers, Klee ve Goethe. Bunların deneyimlerine sık sık atıfta bulunuyor. Onların satırlarını okumak güzeldi.

♣İran'da ortaya çıkan İşrakiliğin temelleri Ahura Mazda'ya ve Avesta'ya kadar gidiyormuş.

♣ Hintlilerin çakraları ile İşrakilerin latifelerini karşılaştırdığı bölüm sona saklanmıştı.

♣ Kitapta atıfta bulunulanlardan: İbni Sina ve İbni Rüşd, onların karşıt düşüncelerinin İslam ve batı dünyasındaki yeri

6 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Cabrera da aynı fikirde:) Rüşd'ün katı akılcılığına karşı İbn Sina düşüncesi deniyor. (Ne yazık ki iki bilgeyi de okumuş değilim.)

      Sil
  2. İlginç bir kitaba benziyo,resam hashim cabreranın müslüman olduğunuda daha yeni öğrenyom,ibni sinaya atıfta bulunması güzelmiş,emeğinize sağlık..😊

    YanıtlaSil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)