TARİHE MERAKLI MISINIZ?


Tarih bilgisi olmadan ne bugünü anlayabilir ne de yarın hakkında projeler üretebiliriz. Ben böyle düşünüyorum.

Vatan, millet,Sakarya hamasetinden bahsetmiyorum.



Ölmüş atayla tükenmiş paranın övgüsü olmaz derler. Bugününe ve yarınına ne katabiliyorsun ona bakmak lazım.

Tarih mottomu kısaca böyle özetledikten sonra, bütün dünya tarihi başta olmak üzere yakın siyasi tarihimiz de dahil olmak üzere bütüncül, duygusallığın batağından uzak, akılla bir tarih okuması gerek diyorum.

80 darbesinden sonra apolitikleştirildiği söylenen bir nesliz biz. Katılıyorum. Ve bu yüzden geç de olsa yakın siyasi tarih okumaları yapıyorum. Şaşırarak görüyorum ki ülkemizin içinde bulunduğu durum, sorunların kökeni aynı ve halen çözülememiş!

Önce bunları algılamak, anlamak, bir konsensüs oluşturarak çözüme gitmek gerek.

Ama bunun için de bir zihniyet değişimi şart. Çünkü bu topraklarda yaşayan bizler düzelmedikçe yönetimimiz de, refah seviyemiz de düzelmeyecek.

Bir önceki yazım da bu konuyla ilgiliydi. Böyle kitaplar beni heyecanlandırıyor. Uzun tutmamaya çalışarak notlar paylaşmak istiyorum çoğunca.




9 yorum:

  1. Bi kitap önerebilir miyim, yani tam siyasi kitap sayılmaz tarih de sayılmaz ama kişisel tarihler diyebilirim. Ben bugünlerde keyifle okuyorum: Yılmaz Karakoyunlu - Yorgun Mayıs Kısrakları

    YanıtlaSil
  2. Karakuş'un kitabını okurken bir yandan da araştırıyordum, bu kitaba da rastladım. Menderes'in sevgililerinden de bahsediyormuş, yalnız Karakoyunlu'nun olaylara duygusal ve kurgucu (romancı) olarak yaklaştığını zannederim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyacağım, başka kitaplar da eklendi listeme bu son anı kitabını okurken.

      Sil
  3. türkiye'de gençlik hareketleri kitabı aklıma geldi. alpay kabacalı okumadıysan öneririm. ben de çok fazla yakın siyasi tarih okuması yapıyorum, makaleden tut dönemin köşe yazılarının derlendiği kitaplara kadar. şimdiyi anlamak, gelecek hakkında tahmin yürütmek için geçmişi bilmek gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alpay Kabacalı. Not alındı. Teşekkürler.

      Sil
  4. Uğur Mumcu'nun yazdığı "40'ların Cadı Kazanı" var. 2.Dünya savaşı yıllarındaki Türkiye'yi anlatıyor. Sovyet Rusya, Almanya ve İngiltere arasında kalmışız o yıllarda. Rahmetli Uğur Mumcu ile Ankara'da Tunalı caddesinde karşılaşınca imzalatmıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 40'ların Cadı Kazanı.
      Kitabın anısı katmerleşmiştir....

      Sil
  5. Soner Yalçın'ın kitaplarına da bir bakın. Keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yalçın'ın kitapları da var fakat üslubu biraz köpüklü gibi geliyor bana:))

      Sil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)