GECE UÇUŞU


Burada görüp  hatırlayınca, sevgili pilotumla bir kere daha gece uçuşuna çıkmak istedim…Fabien’le fırtınada savruldum bir kez daha, okyanusun ve Patagonya dağlarının birbirine karıştığı fırtınada…

Düşündüm de; görev için her şeyi (sıradan bir görev değil bu, en azından onun için) – merhameti bile, adil davranmayı bile- arkaya iten müdür Riviére, ithaftaki Didier Daurat ise pilot Fabien de Exupery  olmalıydı. Öyleyse, kendi sonunu da –o garipsediğimiz, filmlere yakıştırdığımız tecellilerden biriydi işte-  yazıyordu Exupery.

Exupery'i okurken, sonunda bir karara varmış çelişkisini görmemek mümkün değil. Ama sonuçta, onun hümanizmi, bütün bir insanlık için hümanizmde karar kılıyor: Birileri bunu yapmalı, değil mi? İlk önsözcünün* deyimiyle “kahramanca bir hümanizmadan insanca bir hümanizmaya geçtiği, başkalarına hizmet, kardeşlik ve ilerleme ve kalabalığın mutluluğu düşüncelerini üstün insanın hareket noktaları haline getiren daha yalın bir hümanizmaya vardığı görülür.”

“ Exupery’nin düşünce dünyasının ilk ifadesi, insandan daha sürekli eser yaratma uğrundaki çalışmadır.” Bu yüzden Riviére’i anlatırken, adeta koruma zırhına almıştır Exupery: “Riviére’in sert ahlakı bu ilke adına savunuluyor.”

İkinci önsözcü Andre Gide,  “Edebî olarak tat aldığım kadar tarihî bir belge de bu” demiş. Evet, Exupery’inin kendi deneyimlerini aktardığı, Avrupa’nın sivil havacılık tarihine ait bir belge:

Gece uçuşları yapılmalı ve devam ettirilmeliydi. O halde ansızın çıkan bir fırtınada dönmek yerine ilerlemenin yolları araştırılmalıydı, talihsiz bir kaza/kaybolma olayı bu rutine engel olmamalıydı. Bir kayıp yüzünden diğer uçuşlar iptal edilmemeli, Avrupa postası aynı saatinde kalkmalıydı. Yas tutarak vakit kaybedilemezdi. Bir tek seferin iptali bu programın başarısızlığı olarak görülebilir ve yıllarca emek verilen bu projeyi sonlandırabilirdi…Kayıplar, başarıya giden yolda, her zaman olacaktı...

“ Zafermiş…bozgunmuş…anlamı yok bu sözlerin. Hayat, bu sembollerin altındadır ve daha şimdiden yeni semboller hazırlamaktadır. Bir zafer bir halkı zayıflatır. Bir bozgun bir başka halkı uyandırır. Riviére’in uğradığı bozgun da, belki gerçek zaferi yaklaştırıcı bir işaret, bir taahhüttür. Önemli olan, yalnız hareket halindeki olaylardır.”

Kitabın adı: Gece Uçuşu
Yazarı :A. de Saint-Exupery
Yayınevi: MEB
Basım yılı: 1999
Çeviri: Mukadder Sezgin- Fuat Pekin
*Pierre-Henri Simon

4 yorum:

  1. okumuş olmam lazım hatırlamadım bak ama.
    :)
    heeey bir de doris lessing iyi uçardı değil mi.
    :)

    YanıtlaSil
  2. bir bozgun başka bir halkı uyandırsın...bu günlerde ihtiyacımız var

    YanıtlaSil
  3. Çevremiz yanıyor,Irak,Suriye derken İran'la da bozuk durumlar. Allah sonumuzu hayretsin!

    YanıtlaSil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)