DORIAN GRAY'İN PORTRESİ NE ANLATIYOR?


Sadece zevk alarak, hayatı kuralsız ve sorumsuz yaşayarak tecrübe etmek, başkalarını düşünmeden, onları kendi dertlerine bırakarak, kendi hareketlerinin başkaları üzerindeki sonuçlarının sorumluluğunu almadan, hatta böyle bir etkilenimin varlığını bile kabul etmeden...


"Ahlak nedir ki... Çoğunluğun mesnetsiz dayatmaları; insanın doğasına ket vuruş..."

Dorian, son tahlilde Lord'u suçlayacak. Fakat onun tesirinde- ayartmasında kalmasında kendinin hiç suçu yok muydu?

Lord Henry'nin karakterinde vücut bulan felsefe bir çok noktada doğrular içeren bir felsefe. Ama eksik olduğu nokta reddettiği şey ki o da sınırlar. Bu da o felsefeyi baştan yanlış kılmıyor mu? Çünkü sınır, diğer insanların canı ve onurlarıyla ilgili nihai olarak.

Ne diyor Lord: .... Yaşamın amacı kendi kendini yetiştirmektir. Hepimizin burada bulunma amacı kendi doğamızı anlamaktır. İnsanlar günümüzde kendilerinden korkuyorlar. Bütün görevlerin en üstününün kendilerine karşı borçlu oldukları görev olduğunu unutuyorlar..."

Vicdan azabı, acı çekme gibi duyguları silkinip atılması gereken ortaçağ duyguları olarak tanımlıyor, hayatını istek ve zevkleri doğrultusunda dolu dolu geçiren insanın karşılaşabileceği bedeller konusunda.

Ama Dorian en sonunda bundan bıkmıyor mu?

"Artık iyi bir insan olacağım" diyor... ama çok geç :)



Bir tespit:

Wilde'ın, okuduğum kadarıyla, eserleri çok iyi, fakat özensiz gibi. Evet, onun daha iyi yazabileceğini düşünüyorum okurken. İçten içe böyle düşünürken, hatta düşünmek bile değil, bir tür okur sezgisi sanırım, Andre Gide'in De Profundis için bir önsözüne denk geldim. Aynı şeyi o zaten söylemişmiş meğer. Konuşmasının yanında yazdıkları sönük kalıyormuş Wilde'ın. Ama yazdıklarındaki felsefi ya da reel tespitler müthiş...o pırıltılar...


Dönelim tekrar Dorian Gray'e.

Cem yayınlarından 1999'da basılan kitabı okudum. Biraz acele ile. Hani Calvino 'nun deyimiyle
"Herkesin Okumuş Olduğu Ve Bu Nedenle Senin De Okumuş Sayılabileceğin Kitaplar"dandı ama bir yandan da "Hep Okumuş Numarası Yaptığın Ama Artık Gerçekten Oturup Okumanın Zamanı Gelmiş Olan Kitaplar" grubuna da girmeye başlamıştı. Bu yüzden aceleye geldi biraz. Biraz da tatil sebebiyle. Daha derli toplu bir şeyler yazılmayı hak ediyor aslında.






6 yorum:

  1. Wilde efsanedir.Dorian Gray ise öyle bir romandır ki sana şöyle izah etmeye çalışayım.Yalçın Küçük hoca henüz tam anlamıyla bunamamışken bu kitaptan yola çıkarak akp iktidarının yanlış politikalarını anlatmıştı.Gide sanki birazda beni tarif etmiş yahu ;)
    Hadi sonunda okudun demek ama parantez içerisinde ( çüş be ) Narda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oha Balthuscum:)

      Valla merak ettim nasıl açıkladı.De Profundus'den beri Wilde da gozdelerim arasındadır, blogda mevcuttur.

      Sil
  2. Ne güzel ifade etmişsiniz. E okumak gerek o zaman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Okunmalı böyle içi dolu eserler.

      Sil
  3. Beni çok etkilemişti roman, 1-2 de filmini izlemiştim, yalnız yazarın başka kitabını okumadım sanırım o yüzden yazım tarzı konusunda bir şey diyemeyeceğim, ama öyleyse o da ilginç, eline sağlık Narda'cım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Edebiyatın nevi şahsına münhasır kisilerinden Wilde da.
      Selamlar Erencim.

      Sil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)