THE CATCHER IN THE RYE / ÇAVDAR TARLASINDA ÇOCUKLAR -2-

S:23’den: “….Bir kitabı okuyup bitirdiğiniz zaman, bunu yazan keşke çok yakın bir arkadaşım olsaydı da, canım her istediğinde onu telefonla arayıp konuşabilseydim diyorsanız, o kitap bence gerçekten iyidir.”

S:38’den: “… Ackley akşam yemeği saatine kadar odada takıldı, Pencey’deki nefret ettiği kişilerden bahsetti, çenesindeki o koca sivilceyi sıktı; mendilini bile kullanmadan. Doğrusunu isterseniz, o piçin mendili olduğunu bile sanmıyorum…”

S: 121’den: “…Bir şeyi çok iyi yapıyorsanız, bir süre sonra, dikkatli olmazsanız gösteriş yapmaya başlıyorsunuz. Ve sonunda da iyi olmaktan çıkıyor yaptığınız.”

S: 125’den: “…örneğin insanların çoğu arabaları için deli oluyorlar.Hafifçe çizilse bile üzülüyorlar,durmadan mil başına ne yaktıklarını konuşuyorlar. Arabalarını aldıkları gün , başlıyorlar daha yeni bir arabayla nasıl değiştiririz diye düşünmeye….”

Kitabın adının kaynağı ise sayfa 162’de.

         Bence, şimdi yazılsa bildik sayabileceğimiz ama sonraki kitap ve filmlere nasıl bir kaynak olduğu hemen anlaşılabilecek bir kitap Çavdar Tarlasında Çocuklar.



Jerome David Salinger ( 1919 - 2010), ABD'li yazar. J. D. Salinger olarak tanınır.

1951’de yayımlanan, yarattığı anti-kahraman Holden Caulfield'ın birkaç gününü anlatan "Çavdar Tarlasında Çocuklar*" en iyi bilinen eseridir. 1965'te yayımlanan "Hapworth 16, 1924"'dan beri, yaklaşık 45 yıldır bir şey yayımlamamış, münzevi bir hayat sürmüş, 1974`ten beri röportaj vermemiştir.

Salinger, Yahudi baba ve İrlandalı Katolik annenin çocuğu olarak New York City'de dünyaya geldi. Kariyerine New York'taki dergilere kısa hikâyeler yazarak başladı. Özellikle, "A Perfect Day for Bananafish", kariyerinin başlangıcında önemli yer tutar. Daha sonra, Çavdar Tarlasında Çocuklar'da da yer alacak iki serüven (I'm Crazy ve Slight Rebellion Off Madison) daha yayımladı. Çavdar Tarlasında Çocuklar'da Pencey Prep adını alacak olan Valley Forge Military Academy'de okudu. Daha sonra Ursinus Fakültesi'nde bir dönem okudu, hocaları tarafından okul tarihinin en başarısız öğrencilerinden biri olarak görüldü.

 Devamı için:http://tr.wikipedia.org/wiki/Jerome_David_Salinger
 Ayrıca: http://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6n%C3%BCl%C3%A7elen

(Kitabın Türkçe'de ilk yayınlandığı adı Gönülçelen)




2 yorum:

  1. biliyosun di mi 2 baskısı var.
    diğerinin adı gönülçelen.
    bunu 3 dilden defalarca okudum.


    salinger
    beckett
    pynchon

    bunlar insanlardan uzak yazarlardı.
    o yüzden severim.

    bir yazar asla ortaya çıkmamalıdır.

    castaneda veya trevanian gibi.
    :)

    bir sanatçı sanatıyla izleyicileri arasına kendisini koymamalıdır.
    :)

    YanıtlaSil
  2. yes, i know all except castenada and pynchon :p

    misterious writers, good marketing tactics. :p

    3 languages? wow, bravo and maşallah. :p

    YanıtlaSil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)