SEVGİLİ GÜNLÜK


"Yeni bir yaşam özlemiyle geçer günler. Bulamadan, hatta arayamadan. Gerçek günceler yazılmaz hiçbir zaman. Gerçek yaşantılar niye hep unutulmak istenir? İşte insanlar dört yörede. Ne de çok gülerler içki içerken. Yalnızken dertlidirler, uzaklarda, yitik. Ama üçü beşi bir araya gelince basarlar kahkahaları. İşleri yolundadır, mutludurlar, para boldur ceplerinde. Avuntu, hep avuntu. Boş, anlamsızcasına. Evet, gerçek yaşantımız yok bu güncelerde. Yazarların güncesinde büsbütün yok. "             


İnönü hakkında ne yazacağını bilemeyecek bir tarih/ Ziya Osman Saba için boş salon/ Necatigil ve kare şiirleri /  Tahir Alangu nasıl yazardı/ Cansever'in uzun Kirli Ağustos'u/  Neruda çeviren Hilmi Yavuz/  Bir "anne yalnızlığı"/  Hürriyet'in insanlığı öldüren muhabirleri/ Exupery'nin çığlığı/  Pen toplantılarında neler konuşulur:İsrail hep aynı İsrail/  Nobelli yazarlar bile dedikodu yapabilir/ Burnu büyük Dağlarca/  Mario Puzo'nun Baba'sı filme çekilse ne güzel olur/  Atatürk'ü saptırmalar/ Muzdarip Soljenitsin/  Muhtırayla, darbelerle yaşamak/  Asaf Halet/ Bir gar kanepesinde ölen eski milletvekili, geleceği parlak gazeteci/  İlhan Berk'le İstanbul gezmeleri/  Baudlaire/  Füruzan'ın yersiz uzamış son öyküleri/  Biten arkadaşlıklar,evlilikler/  Mizahçı Oğuz Atay/   Sait Faik,Sait Faik/  Yazmak boş bir uğraş (mı)/  Güzellik diye bir şey yok ki/  Paris'i çalmışlar/ Sartre'ın annesinden kurtuluşu/ Şiir acımasızdır/  Sıkıcı TDK toplantıları/ Boris Vian/  Müşfik Kenter'in başarısız oyunu/    Kürt sorunu... Ve 1970-1975 aralığına dair daha bir çok şey...


"Sonra anılar da eskiyecek…"


Kitap:            Yeryüzü Korkusu
Yazarı:          Oktay Akbal
Yayınevi :     Can
Basım yılı:    1992

4 yorum:

  1. heeey akbal günlükleri okudum ya hatırladım.
    hey bi de melih cevdet anday var ya büyükustamız.
    akbal abimiz de önce ekmekler bozuldu demiş. ne laf ya.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarların günlüklerini okumak harika bir şey bence.

      Gerçekten ekmekler bozuldu ve sonra her şey: "Önce Ekmekler Bozuldu yine basıldı... Bir daha düzelmedi o barış günlerinin beyaz ekmekleri! Hep bozuldu, hep ufaldı, durmadan parası da arta arta…"

      Sil
  2. Gerçek yaşantı kağıda dökülemiyor zaten!
    Ayrıca herkes kendi öncülleriyle başkasını tanımaya çalışıyor.Asıl sorun bu bence,anlamadan anlamlandırma..
    Bazı şeyler eskimez ama..!

    Saygı ile..:)

    YanıtlaSil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)