VAHŞİ ALMAN KLEIST


"Kleist, salt gerçekten daha çok varlığın bilincindeydi: sürekli olarak yabanıl yaşadı; hatta kendi çağına ve çevresine bile düşmandı. Öteki insanların tutarsızlığını ve bağımlılığını hiçbir zaman tam olarak anlayamadı. İnsanlar da Kleist'ın o anlaşılmaz katılığını, fanatik abartıcılığını kavrayamadı.(Stefan Zweig)
Kleist'ın ruh dünyası iki ayrı parçaya bölünmüştü; tropik yakıcılıktaki fantastik dünya ile donuk,soğuk, çözümsel madde dünyası. Dolayısıyla sanatı da bu ikilemin etkisindeydi ve en uç noktaya kadar uzanmaktaydı. Kleist'ı sınırlı ve kısır bir drama yazarı olarak tanımlayan eleştirmenler, öykücülüğünü önemsemişlerdir. (…) Kleist öykülerinde kendi benliğini bütünüyle devreden çıkarır, tutkularını bastırır, yazar olarak kendini bütün olarak silikleştirip -çok büyük beceriyle- yalnızca katılımsız bir gözlemci olur. Doğal olarak bu da sanatın tehlikeli bir yanı sayılabilir. Alman edebiyatında onun öyküleri kadar gözlemci,donuk ama o oranda da ustaca bir maddecilik sergilenmemiştir. (…)"  (Önsözlerden.)

Cancan yayınlarının yaz kampanyasından almıştım Locarno Dilencisini. Ve içindeki öyküler Borges, Marquez ya da Fuentes'in büyülü gerçeklik tarzını çağrıştırsa da yukarıda alıntıladığım gibi daha donuk, masalımsının sonunda düz gerçek, realist öykünün sonunda sürrealist bir son gibi karışımlarla yazılmış. Okunabilir ama şart değil bence J

Bir not: İntihar eden Türk  şairler hakkında bir kitap yayınlanmış galiba. Bulamadım ama intihar etmiş ünlü yazarları  sıralamak geldi içimden bir yazıda. Hemingway,Zweig,Kleist,Nerval,Pavese,Woolf,Plath…ilk aklıma gelenler oldu.
***

8 yorum:

  1. Çok hoş bir yorum olmuş:)
    'Okunabilir ama şart değil bence'

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Borges'ten sonra yavan kaldı biraz:)

      Sil
    2. hadi ya... ben de almıştım bu kitabı ama henüz okumadım. bu yorumdan sonra listenin alt sıralarına aldım kendisini :)))

      amma çok yazıyorlar ya... ne çok yazar, ne çok kitap var. okuma listesi azalacakken günden güne kabarıyor. bu yazarların hepsine uyuzum. yetişeceğiz diye göbeğimiz çatlıyor. üstelik yetişmeye çalışmanın beyhude bir çaba olduğunu bile bile niye eziyet ediyoruz kendimize bilmiyorum :P

      bu arada demin yazdığım yorum uçtu, muhtemelen uzay boşluğunda şimdi. yine de sana geldiyse ikisini birden yayınlama :p

      Sil
    3. bence de sona at, eminim daha iyi kitaplar vardır listende. Yani fena değiller ama çok şey bekleme :)

      aynı şeyleri ben de düşünüyorum listeye eklenen her yeni kitapla: oku oku nereye kadar:p

      2. yorum da mı buraya aitti yoksa diğer yazıya olanı mı kastettin?sanırım buraya aitti :)

      Sil
    4. buraya aitti ama artık değil. belli ki gelmemiş :))

      Sil
    5. Onun listesi yok ki. Maşallah liste işi de başıma kaldı.:P

      Sil
    6. aile kavgalarına karışmıyom ben, prensip meselesi :p

      Sil
    7. benim listem var da, onun listesine de sulanıp araya alıyorum bazen. hayatım karman çorman :p

      Sil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)