AŞKI YENİDEN İCAD EDELİM Mİ?




Sevgilim okur,
Sen bu mektubu okurken ben muhtemelen çok uzaklarda olacağım. Başka mektuplar yazıyor olacağım sana. Bu sana ilk mektubum ama. Kendimi ilk kez bu kadar cesur hissediyorum. Artık hissettiklrtimi sana anlatmam lazım, çünkü anlatmazsam anlaşılmayacağımı biliyorum. Senin beni anlamak için kendi başına bir arayışa girmeyeceğini de biliyorum artık.

Böyle başlıyor Çiğdem y Mirol kitabına, pardon performansına.

Son zamanlarda okuduğum en samimi,en keyif veren kitap oldu Yüzüm Kitap.

Bu kitaba - yazarının muhtemel hilafına rağmen- bir tür adı bile koydum: Postmodern otobiyografik roman J

Kitabımızın ilerleyen sayfalarında da göreceğimiz gibi, "yazar olmak isteyen yazıcımız", kendi ifadesiyle "dünya görüşünü" anlatıyor bize. Çocukluk anılarının da karıştığı çok hoş bir anlatı bu. Kardeşler, okul maceraları, aile ilişkileri, gurbet havası, lezzetli e-mail'leşmeler, seyahatler, tiyatro,aşk, iş, eş ve en önemlisi yazmak ihtiyacı …Bir hayatta olabilecek her şey, anlatı türlerinin harmanlanmasıyla  anlatılmış.

Güncel, akıcı ve güzel bir Türkçe (Hem Amerikan hem Türk Dili ve Edebiyatı mezunu yazarımız,olması gereken de buydu zatenJ) ve yer yer kullanılan kafiyenin,çağrışımlı kelime oyunlarının eğlence kattığı bir üslup. Özellikle ilk bölümdeki hikâyeleri çok sevdiğimi de belirtmeliyim.

Kitap hakkında ilk bilgiyi Deliler Teknesini tanıttığım yazıda bulabilirsiniz.

En iyisi kısa alıntılarla tanıtmaya çalışmak kitabı. Çiğdem hanımın diğer 3 kitabını da merakla bekleyeceğim.

"Herşey yüzünden okunuyor diyorlardı bana, o yüzden ben de, herşey belki yüzümden çok daha iyi okunuyor diye, yazamadım kaldım sana.  Şimdi düşünüyorum da,nasıl olacaksa!" s.9

Okura mektubun tamamı için:


Bir başka haberde ise Çiğdem Mirol'un şu sözlerine yer verilmiş:


"Yazar Çiğdem y Mirol kitap okuma etkinliği öncesi yaptığı konuşmada”Sazz’n Jazz ve Le Pascha Tiyatro Topluluğuna bize katkılarından dolayı teşekkür ederim.”Yüzüm Kitap” benim ilk kitabım.Yüzüm Kitap’ın kitap performansı olduğunu ileri sürüyorum,kuartet’in(dörtleme)nin birinci kitabı seri olarak üçtane daha gelecek.
“Kitap performans” kısaca hem kitap hemde performans şeklinde diyebiliriz.Yazılan her şeyin bir metinselliği olması anlamaına gelir,işin performans kısmı ise bu metinselliğin hayata geçtiği andır.Kitaptaki bütün hikaye benim adımdan,benim kendi yaşantım üzerinden ilerliyor.
Bu da bire bir şahitleriyle birlikte kitaptaki diğer karakterle birlikte hayata taşıyor.Benim oradaki ismimi silerseniz,kendi isminizi yazarsanız aynı çağın insanları olduğumuz için çok benzer deneyimlerden geçtiğimiz için aslında bu persormans sizin performansınız olabilir.
İşte tam bu noktada benim bu okumalara yazar,okur performans demem ortaya çıkıyor.Çünkü yazar ile okuru birbirinden ayırmadan aynı düzlemde olmalarını istiyorum.Yazarı yüceleştirmekten ziyade okurada okuduğu kitabı yeniden var edebilmesi için bir şans verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Bunuda yazarın karşısına çıkıp “Bir dakika sen bu kitabı yazdın ama;banada okur olarak böyle bir hak verdin.Şimdi ben okuyorum,birazcıkta ben yaratacağım demesini cesaretlendirmek istiyorum “dedi. (Kaynak : http://www.yenivatan.be/?p=4179  )

Blogu takip edenler bilirler, ayrıntılı ve güzel tanıtımlar yazamıyorum ama kısaca lütfen okuyun ! J

Kitabın adı :Yüzüm Kitap
Yazarı : Çiğdem y Mirol
Yayınevi: Kanguru
Basım yılı :2012

Unutuyordum,  kitabın içinden çıkan resimdeki ayraç Çiğdem Mirol'un kendi tasarımı. Çok güldüm yazısına:  Çiğdem y Mirol düşünür ve der ki : Ulan okur, kalpsiz okur, kalk lan kalk! Kalk şu bilgisayarın başından, yeteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer!  J J J


11 yorum:

  1. aldım notumu, çok birikmeine aldırmadan listeler yapıyorum fuar için , o sebepten hep bakıyorum tanıtım yazılarına ve yeni yazarlara:)

    YanıtlaSil
  2. Her ne kadar "ayrıntılı ve güzel tanıtımlar yazamıyorum" deseniz de; adını ilk defa duyduğum bir yazarın kitabını o kadar güzel anlatmışsınız, can alıcı bir alıntıyla da yorumunuzu taçlandırmışsınız ki, kitabı okumadan geçemeyeceğim.

    YanıtlaSil
  3. bunu çok almak istedim şimdi umarım çok gecikmeden alırım yaa bi kaç tane daha var aklımda hadi bakalım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seveceğinden eminim. Kendine has bir kitap olmuş. Hadi bakalım :)

      Sil
  4. mail adresini goremedim sevgili narda...

    luna.

    YanıtlaSil
  5. Cİğdem y Mirol un farklı kentlerde kitap performansları oluyor. Bir daha İzmir'e geldiğinde mutlaka katılmalısın. Kitaptan bölümler hep beraber okunuyor çok eğlenceli ve kitabın samimiyeti de okurla o ortamda çok güzel buluşuyor. SOn zamanlarda okuduğum su gibi akan bir çalışmaydı. Gücü samimiyetinden geliyor bence de. Güzeldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet,katılıyorum sana. Ama öyküleri de çok hoştu ayrıcana :) izmir yakınında olacakmış bir performans daha ama İzmir değil galiba.

      Sil
  6. Yanıtlar
    1. Kelime oyunlarını görünce hemen senin yazıların aklıma geldi zaten :)

      Sil
  7. Benim blog sayfası ziyaretlerim haftalık olmaktan da çıkmışken fark ettim ve not aldım.
    Zaten giriş not al oku dedirtiyorken sen de beğenmişken okunacaktır efenim:)
    Sevgiler

    YanıtlaSil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)