HIRSIZIN GÜNLÜĞÜ



Burroughs ve Kerouac'tan daha önce okuduğum için nelerle karşılabileceğimi bilerek oturdum Hırsızın Günlüğü'nün başına. (Gerçi Genet'yi Beat kuşağından saymıyorlarmış ama ben öyle kabul ediyorum, Beat'ten önce Beat yazan Genet)


Evet, Genet, bir hırsızdır ve bununla gurur duyar; kendini bununla açıklar çünkü.

Günlük de onun günlüğüdür. Öyküleştirdiği, yer yer kurguladığı...

Anne babasız büyümesi, ıslahevlerinde geçen çocukluk, yaşadığı maddi sefalet, o sefaleti yüceltmesi ve kendini onunla anlamlı kılması, cinsel tercihlerinin getirdiği dışlanmışlık ve benzerleri...

Biyografisinde birçok detaya ulaşabiliriz bu noktalarda. Yazımına gelirsek, evet, kelimeleri kullanabilen bir yazar. Onun için şiirsel yazar demişler(oyunları hariç). Lirik olduğu kesin, diğer kitaplarını da görmek gerek elbette.

Beat yahut yeraltı edebiyatının bir şartı vardır, yazma serüvenindekiler bilir -bilmelidir-; kendi felsfesini kurmalıdır yazar. Kendi dünyasını, kendi ahlakını. Genet, bu günlüklerinde bunu yapıyor işte.

Elbette insanı okurken ilk sarsan yaşadığı ve benimsediği o hayat oluyor. Ama bunu anlatırken kullandığı dil o sarsıntıyı dayanılır ve ilginç kılıyor... En azından benim için öyle oldu:)

İyi okumalar.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)