KORKUYU BEKLERKEN

Önsözleri okumuyorum artık, en azından önde okumuyorum. İhtiyaç hissedersem kitabın sonunda okuyorum. Lisedeyken önsözleri okurdum en önce, adı üstünde ön sözlerdi bunlar. Fakat çoğu önsöz eser hakkında övgüye ve bir özete dönüşmüş gibi. Bu yüzden en sona bırakıyorum artık.

Bu yazıma başlarken de kitabı elime aldım ve önsöze de göz atayım dedim. Zaten bildiğim ve gördüğüm şeylerdi, okumayı bıraktım:))


Tutunamaynlar güzel bir romandı, fakat Korkuyu Beklerken çok daha iyi bir kitap bence. Hatta Tutunamayanlar'ın küçük nüveleri bu kitaptaki öyküler. 


Kitaptaki öyküler sırasıyla:

Beyaz Mantolu Adam
Unutulan
Korkuyu Beklerken
Bir Mektup
Ne Evet Ne Hayır
Tahta At
Babama Mektup
Demiryolu Hikâyecileri- Bir Rüya

Koyu olarak yazdıklarım en sevdiğim öyküler oldu.  Ne Evet Ne Hayır favorim. Tahta At, okurken uyuyakaldığım ve yeniden dönmek istemediğim bir öykü oldu. Artık ikinci okumaya inşallah :)


Son söz, Tutunamayanlar yerine bu kitaptan başlayın Atay okumaya bence.

Au revoir kitapcanlar.



21 yorum:

  1. Oğuz Atay okumadım, Tutunamayanlar o kadar çok sevildi ki ben hayal kırıklığına uğrarım diye başlayamıyorum. Kitap önsözlerini lisede iken okumazdım, yeni yeni okuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tutunamayanlar bazı başka kitaplar gibi efsanelestirildi gerçekten de. Ben de bu tür kitaplara mesafeli yaklasirim ilk etapta. Dedigim gibi bu öykü kitabıyla başlayın Atay'a. Tutunamayanlar çok da hacimli bir kitap zaten. Zamanı gelince okutur kendini :) önsöz konusunda ters köşelerdeymişiz:)

      Sil
  2. Tutunamayanlar' a başladım ama ağır geldi, şimdilik kenarda. Beyaz Mantolu Adam' ı ise çok beğenmiştim. Şimdi bu öneri için cidden teşekkür ederim.. iyi bir rehber oldu :)
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  3. Çok severek okuduğum öykü kitaplarından biriydi. Korkuyu beklerken isimli öyküsünden bir cümleyi "Sol Boşluğumda Olup Bitenler" ismini verdiğim şiirde epigraf olarak kullanmıştım.

    Oğuz Atay Türk edebiyatının ufkunu açan yazarlardan biri. Yaşasaydı Nobele aday gösterilirdi diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarları yaşadıkları döneme göre değerlendirdiğimizde kesinlikle Atay'in dediğiniz gibi bir fonksiyonu var.
      Şimdi o öyküyü açıp hangi cümle acaba diye baksam mı ki:)

      Sil
  4. 17 yaşımda okudum Tutunamayanlar'ı yaşadığım travmayı düşün artık :) önsöz okunmaz mı hiç...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım sıkıldı bak şimdi, bir Allahın kulu da demedi mi bu yaşta bu okunur mu diye:) cidden bazı kitaplar geç okunmalı:)

      Sil
  5. Zekâ, belli bir kültür- edebiyat birikimi ve ülkesini biraz bilmek...
    Sevilmeyi hak ediyor:)

    YanıtlaSil
  6. Önsözler son zamanlarda benim de canımı sıkıyor ve bazı hallerde doğrudan kitaba geçiyorum. Kimisi yazarla ilgili öylesine karmaşık tahliller içeriyor ve -bence- uçuyor ki, ben bu yazarı hiç tanımamışım onca yıldır diyorum. Özellikle de Dostoyevski söz konusu ise son yıllarda bayağı ilginç şeyler okur oldum. Kimisi öylesine anlaşılmaz geliyor ki, tamamı fantezi ürünü sanki. Tarkovski'ye bir gün sormuşlar "Bu sahnede neyi anlatmak istiyorsunuz?" diye, o da demiş ki "Ne görüyorsanız onu". Bazen durum tam da bu gerçekten. Durumu karmaşık hale getirmeye ne gerek var sahi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika bir yorum. Soylemediklerimi soylemissiniz.

      Sil
  7. ilk önsöz okuyorum tabi ki. çoğu zaman yazarın kitabı
    hakkında ki öz görüşünü belirtiyor. tutunamayanlar gerçekten zor
    bir kitap, belli bir okuma disiplini oluşmamış insanlarda terste
    tepebiliyor. yıllar önce okumuştum ama bazı kitapları şu olgun yaşlarımıza
    mı bırakmak gerekiyor bilmiyorum.

    YanıtlaSil
  8. Evet, her kitap için en uygun bir zaman var bence.

    YanıtlaSil
  9. önzözler sonsöz okunmalı bence de :D

    YanıtlaSil
  10. Bunu öğrendiğim iyi oldu Narda'cım, ben de Tutunamayanlar'ı okumak istiyorum ne zamandır, ama daha önce yazarı hiç okumamıştım, demek ki önce bundan başlayacağız, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitabını öncele. Atay'in kötü bir romancı iyi bir öykücü olduğunu soyleyenler de var. Bkz. Baki Ayhan T. :) hani tutunamayanlari ikinci kez okuyup yeniden değerlendirmeyi gözüm yemiyor ama yazımda dediğim gibi öyküleri daha önde benim için de. Selamlar sevgiler sana ve İstanbul'a .

      Sil
  11. Okudum epeyde oldu Mart geçti Nisan geçti höh be gelemedim bir türlü. Tahta At'ı ben de çok zor okudum. En sevdiklerini sevdim ama en çok Korkuyu Beklerken'i sevdim ne yalan söyleyeyim. O parantez içlerini kahkahalar atarak okudum biraz da abartmış olabilirim :D :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen yeter ki gel kuzucummm:) Abartmadın bence:)
      Öpüyorum seni çok. Arada uğra böyle

      Sil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)