Yine Beraberiz...


Notos, Nisan- Mayıs sayısını Sait Faik'e ayırmış. Öyle olunca  önümüzdeki ay almam gerekirken bu ay aldım dergiyi. Ah, Sait Faik...

(En son burada bahsetmiştim: Lüzumsuz.)

Dergide Sait Faik hakkında Murat Gülsoy, Behçet Çelik, Haydar Ergülen, Ahmet Büke, Fethi Naci, Ara Güler ve Oylum Yılmaz'ın yazıları var. Çoğunu orada burada okuduğum bilgi ve tespitlerin bir araya toplanışı olmuş bu yazılar,elimin altındalar artık... Fotoğaflarla, illüstrasyonlarla renklendirilmiş dosya.

İçerik sayfasından hemen sonra Berkin Elvan'ı unutamayız illüstrayonu ile açılıyor dergi.


Notos'u daha önce okumadım ama bu sayıda hiç şiir yoktu. Yayınlanmış öykülerin eli yüzü düzgündü. Ben en çok M. Özyaşar'ın Kepenk'i ile E. Özal'ın Rüyanın Getirdiği'ni beğendim. Bora Abdo'nun öyküsünü de. Amy Hempel'dan çevrilen öykü de güzeldi.

Notos, diğer edebiyat dergilerine göre daha canlı: Reklamların yanı sıra "maganizel" köşeleri var. 10 Soruda İnci Küpeli Kız ya da M.Monroe'nun kitaplığı gibi. 144 sayfa ve 12 TL. (Geçen sayıda Hece'nin fiyatını 8 TL yerine yanlışlıkla 12 yazmışım bu arada.) Beyaz kağıda basılması da görsel açıdan iyi.

Kitap tanıtım yazıları, yazarlarla söyleşiler diğer konular arasında. Flannery O'connor'ın kısa öykü yazmakla ilgili bir söyleşisinin çevirisi de bunlardan biri.

Bir de Günlerin Getirdiği başlığı altında, Veysi Erdoğan'ın, 5. sınıf öğrencilerine yazdırdığı "kısa öykü" çalışmalarından seçtikleri var ki parmak ısırdım birçoğuna :)

Ferhat Emen'in "kısa masalı" da gideceği yere gidiyordu :)

Son olarak, şair Tuğrul Keskin'le yapılan söyleşiden: "Hoşluğu dışında pek bir şeyi kalmadı İzmir'in."

(Dizgi hataları az da olsa burada da mevcuttu.)


4 yorum:

  1. Sait Faik sayısı diye bende almıştım,İlk sayfalarda Marilyn Monroe kitaplığını görünce şok oldum,Sait Faik in meslek hanesine "yok" yazmasının hüzünlü öyküsünü,Flannery O'Connor un
    kısa öykü yazmak adlı yazısı ise çok doyurucu idi,öykü yazma tekniklerinin pazarlama aracı olarak kullanılmasını palavra olduğu...ve Diyarbakır ortaokulu öğrencilerinin kısa öyküleri ise Sait Faik öyküleri gibi sarsıcı ve gerçekti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı şeyleri beğenmiş, aynı şeylere dikkat etmişiz :) Minnakların öyküleri hakikaten güzeldi, onca yazarım diye geçinene taş çıkartıyor valla :)

      Sil
  2. Bu arada Notos u bende çimenler üzerinde okuyup hatmetmiştim,maltepe sahilde:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burası da İnciraltı sahilindeki kent ormanı :)

      Sil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)