FİLMLERLE



Metropolis, 1927,yönetmen Fritz Lang. Kitapta yazdığı gibi kesinlikle kült bir film. Sanayileşmenin ve kapitalizmin köleleştiriciliğini bu kadar net gösteren -hem de yolun başında- bir film...İzlediğim kopya Arjantin'in bilmem neresinde bulunup tadil edilmişmiş...




Apartment, 1960,yönetmen Billy Wilder, Amerikan üsulu, neşeli filmlerin yönetmeni Wilder.Girişteki sahne ile aşağıdakiler tesadüfen ne kadar benzeştiler...

1984, yönetmen Michael Radford, G.Orwell'ın 1984'ünün geçtiği aynı mevsim ve yılda çekmiş Radford filmi.

Brazil,1985,yönetmen Terry Gilliam. Bürokrasiden kafayı yemek üzeredir Gilliam, bu filmi de ona ithaf eder zaten:) Film bitene kadar sette adı "1984 buçuk"tur. 1984'ün kara mizah yorumu denebilir. Ki birçok sahne 1984'ün benzeri. Brazil adı baştaki şarkıdan gelmekte. Kendine has üslubuyla tanıdığımız Gilliam'a göre bir iş. De Niro da sürpriz oyuncu gibi bu filmde.

7 yorum:

  1. aaa n.narda!! ne zamandır sana gelmiyordum. çünkü bir ara yoktun buralarda diye biliyorum, yada yazmaya aramı vermiştin? niye böyle aklımda kalmış..iyi ki gelmişim güzel yazılarına rastlamak ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. blog yazmak eskisi kadar cazip gelmiyor açıkçası. bir de ramazan rehaveti var tabii.

      Sil
  2. Brazil sevdiğim bir film ancak filmin başına kurgu aşamsında o kadar çok şey gelmişki. Stüdyo filmin geneline hakim olan kapitalizm hicvinden rahatsızlık duyarak filmi kuşa döndürmüş. DVD ler sayesinde yapılışından yıllar sonra doğru ersyionu, yönetmenin istediği halini izlemek mümkün oldu. Rüya sahneleri bile kesilmişti ilk izlediğim halinde. Bu film ile Coen biraderlerin filmi "Hudsuscker Proxy"i birbirini tamamlayan iki film olatak görüyorum ben..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gilliam,film iptal edilmek üzereyken gizli bir basın gösterimi yapmış, o anki haliyle. Eleştirmenlerden iyi not gelince stüdyo devam ettirmiş filmi:)
      coen'lerin o filmini duymamıştım.

      Sil
    2. TV kanalalrında zaman zaman gösteriyor, "bir şirket komedisi" ismiyle.. Her iki filmdeki devasa binalar ve devasa bürokrasi engelleri o kadar benziyor ki birbirine. Denk gelirsen izle derim.

      Metropolis'in renklendirilmiş, queen şarkıları ile seslendirilmiş halini izlemiştim seneler önce. EL değmemeiş hali daha güzel..

      Geçenlerde ilk çekilen konulu filmin bir kopyasını izmir film festivalinins ayfalarında gizlenmiş buldum. Metropolis i beğendiysen onu kesinlikle tabsiye derim :)

      Sil
  3. filmlerden sadece bir tanesinin torentini bulabildim..:(
    Bloglarda yazılan her filmi izlemeyi ramazanda kendime ilke edindim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Ben de filmlerle dolduruyorum süreyi :) Filmleri kardeşimden istemiştim o yüzden netten nasıl nerede bulunur bilmiyorum, yardımcı olmak isterdim; filmler başyapıt niteliğinde çünkü.İyi seyirler :)

      Sil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)