BÜYÜK BUDAPEŞTE OTELİ/THE GRAND BUDAPEST HOTEL


Çekimleri Mart 2013’te Almanya’nın Gorlitz ve Saksonya eyaletlerinde tamamlanan, Almanya, İngiltere ve Amerika ortak yapımı olan çok hoş bir film Büyük Budapeşte Oteli.
Filmin sonundaki jeneriğe göre senaryo Stefan Zweig’ın notlarından esinlenerek yazılmış. ( İyi bir yazarın parmağı olduğu belliydi J )


Hayali bir Avrupa ülkesinde, 1. Dunya Savaşı ile 2. Dunya Savaşı arasında geçen, B.Budapeşte Oteli’nin konsiyerji olan ( bu arada konsiyerj kelimesini de ilk kez duydum ve öğrendim J) Gustave H.’nin  hayat hikayesini anlatıyor film. İnce bir mizah, tarihi ve sosyolojik göndermeler içeren bir ustalıkla.
Amelie, Anna Karenina (2012, yönetmen Joe Wright) ve Royal Tennenbaums*’daki atmosferleri hatırlatan bir havası var ki  filmin masalsı olduğu kadar komik, yaratıcı, enerjik ve  gerçekçi de. Filmi güzel ve başarılı kılan da bu bence. Senaryonun pürüzsüzlüğü ve iyi oyunculuklar da olunca güzel bir seyirlik çıkmış ortaya. Özellikle başrol Ralph Fiennes rolünün hakkını vermiş. Diğer oyuncular da ünlü isimler.
Yönetmen Wes Anderson ve ekibine benden bir aferin J





10 yorum:

  1. Wes Anderson'dur o yönetmen, aman diyelim. :) Tüm filmleri de bu kafada ve hoş vakit geçirtecek eserlerdir bana sorarsanız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. yol yorgunluğu, hastalık filan derken yeni vardım hatamın farkına :) düzelttim efenim :))

      Sil
    3. Çok geçmiş olsun efenim, estağfurullah. Sanki sizden kıymetli. :)

      Sil
    4. Ay böyle kibar adamlar kalmış mı hayatta :)

      Sil
  2. Güzel filmmiş bu.duymuştum ama böyle güzel olduğunu bilmiyordum. zweig favori yazarlarımdan. bu filmi narda önerisi olarak not alıyorum izlenecekler arasına..

    YanıtlaSil
  3. Ben de çok beğenmiştim bu filmi. Ralph Fiennes gerçekten muhteşem oynamış.. Zaten kimi oynarsa hakkını veren oyunculardan. Schindler'in Listesi' ndeki rolü aklıma geldi birden.

    YanıtlaSil
  4. Evet çok hoş bir film olmuş. Fiennes de gayet başarılı. Yevgeni Onegin'de de beğenmistim ben:)

    YanıtlaSil
  5. Düzeltme babından ek: Royal Tennenbaums da aynı yönetmeninmiş :p

    YanıtlaSil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)