ABC

                       - 1 -
A. Yapımcıdan bu film teklifi geldiğinde biraz fazla düşündüm. Hikâye belliydi ama daha senaryo ortada yoktu. Öykü, ünlü bir Arjantinli yazara aitti. Geçmişten bir haydut hikâyesiydi. Zekice kurgulanmıştı ve umulmadık bir sonla bitiyordu. Basit, kısa ve akıcıydı. Evrenseldi. Neredeyse olduğu gibi senaryoya aktarılabilirdi. Mekân ve dekorların yükünü, olayı zamansız kılarak halledebilirdim.

B. Yeni sevgilim Narda istiyor bu filmi çekmemi. Hikâye kötü değil. Hâlâ ekmeği yenir bir konu. Ucunda hatunla iyi ilişkiler de var. Arzen bu işi yapar dedim.



C. İlk başta kolay görünüyordu ama diyaloglar bir türlü istediğim gibi olmuyordu. Açıkçası sektörde yeniydim de. Okuldaki gibi yürümüyordu işler. Üstelik gerçekten iyi bir şey çıksın istiyordum. Yönetmen, yapım şirketi… sıradan değillerdi. Ablama karşı mahcup olmak da istemiyordum elbet. Sizin anlayacağınız daha işe başlarken üzerimde bir baskı vardı.

A. Senaryoyu kime vereceksiniz dedim. Senaristin adını duyunca bizimki paraya kıyamamış diye düşündüm. Gerçi bir-iki iş yapmıştı, dizi filan, kötü sayılmazdı ama hikâyenin telifine çok para ödenmişti. Filme yazık olurdu, daha tecrübeli biri olsaydı iyi olurdu. Zeki'yi ayarlayabilirim dedim. Anlaşıldı ki senarist manitasının kardeşiymiş. Yazdıkça eş zamanlı okurum, müdahale de ederim dedim. Kabul etti. 

B. Şart koştu Arzen. Gel de hayır de, ortada senaryo yok, bütçe belli, telif aldı götürdü. Bizimki zaten pek hevesli. Üç kuruş parası var, desem onu bile dökecek işe. Gerçi Arzen'in karışması daha iyi. Senarist Narda'nın küçük kardeşi. Işıltısı var ama tecrübesiz. Laf aramızda hikâye çok sağlam. Bizimkinin çizdiği çerçeveyi aynen Arzen'e anlattım. Şaşırdı, ya hu sen ne zamandır hikâyeden anlayan hatunlarla takılıyorsun dedi. Gülüştük. 

C. Bundan sonra yönetmen de senaryoya müdahil olacak dediklerinde ablam benim adıma biraz içerledi galiba. Ama filmin çekilmesini çok istiyordu. Bir an için vazgeçmeyi düşündüm. Sonra dedim ki yönetmen boş bir adam değil, seviyorum onun işlerini. Neden olmasın, farklı bakış açıları kazandırabilir bana. Olur dediğimde, en çok ablamın gözleri ışıldadı. 

A. Şu film, Barış'ın istediği. Senarist oğlan beni şaşırttı. Güzel buluşları var. Isındım bu işe. Yalnız oyuncular yok ortada. Kadın başrol için manitam oynayacak demez inşallah. Der mi der, Barış bunun burası, para onda ya, borusu da öter.

B. Arzen aradı sabah sabah. Ulan dallama, nerede gördün sen benim oyuncu olmayanları filmlerimde oynattığımı! Sevgilinin oynamak istediği bir karakter var mı yoksa diyor! Tamam bir-iki filmin cast seçiminde baltayı taşa vurduk. Gençlere fırsat tanıyalım, yeni yüzler kazanalım hesabına. Hepsi de okulluydu üstelik. Ama karışımı tutturamadık. Şeytan diyor çağır Narda'yı, Juna sensin de. Kabul etmez. Etse bile oynayamaz bilirim. O tavır onda yok bir kere. Ama asildir be benim hatun. Yalnız beni küçümsüyor biraz anlamıyorum sanıyor ya. Haspam. 

C. İşler yürümeye başladı. Oyuncu seçimini de yaptık. Mekânları Y.'deki eski mahallelerde buluruz diye düşündük. Hikâyeyi zamansız kılmak için hani biraz fantastik bir şeyler olabilirdi.  Biraz Royal Tennenbaums havası da düşündüm açıkçası, tiyatrovari. Gerçekten de köşke benzer, metruk bir yer bulduk. Arkada da devasa bir bahçe. 

A. Ekip tamam. Mekânı Vakıflar'dan kiraladık. İzin zor çıktı ama çıktı. Biz isteyene kadar köpek b.klarından geçilmiyordu, talip olunca kıymete bindi, yok korumaymış, yok tarihi mirasmış! Senaryonun son rötuşları tamamlanır tamamlanmaz çekimlere başlıyoruz. Bu arada Narda hanımla bizzat tanıştım. Barış'tan en az bir gömlek üstün. Birliktelikleri fazla uzun sürmez. 

B. Arzen'in benimkine bakışından pek hoşlanmadım. Akşamın sonunda ağzına girecekti neredeyse. Benimki kaçıyor o yanında bitiyor! Ne diyorum ben ya, Arzen öyle bir adam değildir. Kıskanıyor muyum yoksa? 

C. Ablamın bugünkü hali hiç hoşuma gitmedi. Kafasını kurcalayan bir şey oldu mu böyle kaşlarını çatar, gamzesi söner, sessizleşir… Filmle ilgili olsaydı bana söylerdi.

7 yorum:

  1. :)) Yahu bunun "D" şıkkı yok mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. D, devamı yani? Tamam hemen yayınlıyorum :)

      Sil
  2. Okurken çok keyif aldım tam olarak ne çözemesem de başta 1 var anlarım sonrasında zahir :-)

    YanıtlaSil
  3. O senaryo, yazarlık işleri öyle olmuyor evladım, bir ara Betül sana anlatsın.:P

    YanıtlaSil
  4. o senaryo yazarlık işleri öyle olmuyor, bir ara Betül sana anlatsın.:P

    YanıtlaSil
  5. 5 cayina bekliyorum dondugumde. Anlatsın.

    YanıtlaSil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)