KENDİNE AİT BİR ODA


Çok yakın bir zamanda, 1928'de bile, "demokrasinin beşiği" İngiltere'de, nasıl bir kadın düşmanlığı varmış! Woolf  ya da o önemdeki diğer kadınların "feminist" olmaması mümkün değilmiş ki!

"Bazı şartları taşıyorlarsa" seçme hakkı 1919'da verilmiş kadınların, değil üniversiteye gitmeleri, üniversitelerin kütüphanelerine yazılı izin belgesi alarak ya da öğretim üyelerinin birinin yanında ancak girebildikleri, onu geçin Oxford ve Cambridge gibi "soylu" üniversitelerin çim sahalarından bile geçmelerinin yasak olduğu bir İngiltere'de, Woolf'a "Kurmaca ve Kadın" başlıklı bir konferans sipariş eder,  binbir zahmetle açılan iki kadın kolejinin ileri gelenleri. Ve Woolf, birkaç sayfalık bir kuru metin yazıp ortaya çıkacak kadın değildir kesinlikle.

Woolf, bu konferans için düşünürken tam anlamıyla düşünmüş: İngiliz kadının,14oo'lü yıllarda, "tıpkı doğudaki" bir toplumda sıkça rastladığımız gibi, daha beşikteyken,ailelerin para ve konum açısından uygun gördüğü "bebekle" nişanlanması, ailenin istediği evliliği yapmak istemezse kilit altına alınıp hatta dövülebildiği bir geçmişten 19oo'lere gelerek sosyolojik ve psikolojik açıdan öyle değerlendirmeler yapıyor ki, kadınların daha az zeki ve yetenekli olduğunu yazan anlı şanlı profesörlere tabir yerindeyse " Urfa'da Oxford vardı da biz mi gitmedik?" Ya da " Evden dışarı çıkartıldık mı ki dünya üzerine yazacak sözümüz olsun?" diyor…

O  kadar yerin altını çizdim ki burada yazmam ya da özetlemem mümkün görünmüyor.

Kendine Ait Bir Oda,  sanırım daha çok, yazmak, yazar olmak isteyenlere salık verilen bir kitap.  

Sonuç olarak şunu yazayım: Kitabı okurken, öncellikle İngiliz kadınının, bizzat entelektüel ve soylu erkeklerce aşağılanışına, sonra da Woolf'un gözlem ve düşünce gücüne, şaşkınlıktan ağzım açık kaldı. 


Adı: Kendine Ait Bir Oda
Yazarı: Virginia Woolf
Yayınevi:Kırmızı Kedi
Çeviri: İlknur  Özdemir
Basım yılı: 2012

2 yorum:

  1. tebii çok önemli kitap. yeni bi kitap çıktı. sel yayınları. vulf ve kardeşi ressam vanessa.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Woolf'un Deniz Feneri ve Orlando'sunu okumuştum, şimdi Dalgalar ve Mrs. Dollaway başta olmak üzere tüm kitaplarını okumayı planlıyorum.

      Sil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)