FERIA D'AGOSTO


Ağustosta Tatil, Pavese'in, bir-ikisi hariç, 1941-1944 yılları arasında yazdığı öykülerden ve yazılardan oluşuyor.

Yoğun olarak çocukluk anılarının baş gösterdiği, haliyle İtalya kır ve köylerinin betimlemeleri ve onların hassas bir çocukta ve gençte buraktığı izler, hayeller,tatlar, düşünceler yumağı.

1908'de doğmuş ve 1950'de, 48 yaşında intihar etmiş Pavese'in bu kitabı 240 sayfa kadar ve kısalı uzunlu bir çok öyküyü içeriyor. Ucu açık öyküler, düpedüz anılar, klasik öyküler, felsefik anlatımlar, şiire dair yazılar…Karışık bir kitap diyebilirim. İlk başlarda pastorallikten sıkıldıysam da ileride çok güzel satırlar ve öyküler beni karşıladı. Ne ki çeviride sorun vardı. Bağlaçların yokluğu, tamlama eksikliği, edat yanlışları…Pavese'in yoğun lirik anlatımı ile birleşince sık sık koptum kitaptan. (Neden Can yayınlarının stok eritme programına kaldığı anlaşıldı :p) Ancak dediğim gibi ileride altını çizdiğim, hah, işte buydu, dediğim yerler oldu. Onun kendini (insanı) tanıdığı ve anlattığı, dondurarak irdelediği ve şiirle söylediği  yaşamak fotoğrafları benim hoşuma gitti.

Sonuç, Pavese'den bir kitap daha okunacak :)

Altı çizilenlerden:

Gençlikte hayal kurarken temkinli davranmak gerektiğini, çünkü gün gelip bunların tümünün gerçek olacağını kim söylemiş bilmem. Eğer bu doğruysa, tüm yazgımızın, biz mantık çağımıza gelmeden kemiklerimize kazınmış olacağı anlamına gelir.
*
İşte herkes kendi çocukluğuna ait yerleri böyle anımsar; buralarda onları "biricik" kılan olaylar olmuştur ve efsanevi bir onayla bu mekân dünyanın geride kalan kısmına göre bir üstünlük kazanmıştır.

Kitabın adı: Ağustosta Tatil
Yazarı: C. Pavese
Çeviren: Eren Cendey
Basım yılı:1999
Yayınevi :Can

6 yorum:

  1. Pavese'in Yaşama Uğraşı isimli günlüğünü okumuştum epey önce. Karamsar, içe dönük, hem çok dokunaklı hem çok güzel satırlardı, çok etkilenmiştim kitabı epeyce yanımda gezdirip satırların altını çizmiştim. Sanırım bu kitabı da alacağım. Birden çok okumak istedim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yaz tatilinde, köşede bir yer bulup yeniden okuyabilirim ya da başka bir kitabını.Yaşama Uğraşı biraz karamsarmış, onu egale edeyim :)

      Sil
  2. pavese çok severim.
    can yayınlarındandı sanırım bikaç kitabını okudum. öykümsülerdi. bi daa bakayım. kaçırmam ki.
    :)

    YanıtlaSil
  3. "öyküleşmiş, öykü olmayan metinler." tam da bunu demiştim okuduğumda. diğer kitabını Ankara'ya gderken yanıma alıp otobüs'te unutma salaklığında bulundum iyi mi. oysa ne güzel başlamıştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şaşkın:), hangi kitabıydı o? Belki onu alırım ikinci olarak.

      Sil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)