KİTAPLAR VE FAHİŞELER


"Okurun sorusu: Sanırım, bu hayattan ancak kendi isteğiyle vazgeçebileceğini biliyordu Benjamin, başkalarının kaderini belirlemesine tahammülü yoktu. Yoksa o yazıyı yazması kaderin bir cilvesi miydi?.."

" Yayıncının bu yazıya eşlik  önerisi: AğustosYağmuru"

***
ERKEKLER

İkna etmek kısırdır.

MEMLEKET SAAT AYARI

Büyükler için, bitmiş eserlerden çok, ömürleri boyunca  çalışmalarının izini taşıyan fragmanlar ağırlık taşır. Çünkü ancak daha zayıf, daha dağınık olan kimse bir şeyi bitirmekten kıyas kabul etmez bir sevinç duyar, hayat yeniden kendine bağışlanmışçasına. Dâhiye her çeşit kesinti, ister kaderin ağır darbeleri, ister masum bir uyku, atölyesinin durmak bilmeyen çalışması içinde kendiliğinden gelir. Ve bu atölyeyi koruyan sınırları fragmanında çizer. " Deha çalışkanlıktır."


BU YEŞİL SAHANIN HALKIMIZCA KORUNMASI RİCA OLUNUR

Nedir, "çözülen"? Ömrün bütün soruları manzaramızı kapatan bir ağaçlık gibi kalmaz mı geride? Ağaçları köklemek ya da hiç değilse seyreltmek aklımıza bile gelmez, pek. Yürümeye devam ederiz, geride kalır ağaçlık; uzaktan bakıldığında gerçi topluca görülebilir haldedir, ama bulanıklaşmış, gölgelenmiş ve o ölçüde de esrarengiz bir yığına dönüşmüştür.

(…)

Ve geçip gidenlerden hiçbiri hayranın aşk ateşinin tam da buralarda, kusurlu köşelerde, kınanacak yerlerde yuvalandığının farkına bile varmaz.

PANAROMA


Her bir nesne sahibine damgasını vuruyor: çulsuzun biri veya vurguncu olarak görünmekten başka seçeneği yok insanın.  Çünkü gerçek lüks, içindeki zihinsel ve insan canlısı unsurların belirleyici nitelik kazanmasıyla dikkati çekerken, burada lüks mal olarak ortalığa yayılan şeyler öyle utanmazca bir bolluk sergiliyorlar ki, zihinsel herhangi bir ışınımları olamıyor.

(…)

Bir toplum zaruret ve hırsın sonucu olarak  günün birinde, tabiatın verdiklerini ancak gasp edercesine alabilir hale gelecek kadar yozlaşmışsa, meyveleri pazara daha iyi getirebilmek için hamken koparır ve her tabağı sırf doyabilmek için sonuna kadar sıyırmadan edemez olmuşsa, toprağı fakirleşecek, ülkesi körü mahsul verecektir.

NO. 13
1. Kitaplar ve fahişeler yatağa alınabilir.
2. Kitaplar ve fahişeler zamanı çapraza alır.
3. Kitaplara ve fahişelere bakan, dakikalarının çok kıymetli olduğunu fark etmez. Gece üzerinde gündüz, gündüz üzerinde gece gibi egemendirler.
5. Kitaplar ve fahişeler - her ikisinin de sırtlarından geçinen ve onları sömüren, ezen, kendilerine özgü erkekleri vardır. Kitaplarınki eleştirmenlerdir.
9. Kitaplar ve fahişeler sergilenirken sırtlarını çevirmeyi severler.
13. Kitaplar ve fahişeler - birinde dipnotları, öbürünün çorabında kâğıt paralar.

DUA DEĞİRMENİ

İradeyi canlı biçimde, ancak göz önünde tasarlanan görüntü besler. Salt söz buna karşılık iradeyi ateşe verir ancak, sonra içten içe yanıp tütmek üzere. (…)

ESKİ HARİTA

Bir aşkta çoğu insan ebedî yurdunu arar. Ama başkaları, çok azı, ebedî yolculuğu. Bu sonuncular aşkta toprak anayla temasa gelmekten korkan melankoliklerdir. Sıla hasretini onlardan uzak tutacak kişiyi ararlar. O kişiye sadık kalırlar. (…)

PULCU

Uzun zaman açılmadan kalmış mektuplara, kötü bir saldırganlık siner. (…)

TUHAFİYE

Bütün insanları besleyen Tanrı'dır, yetersiz besleyen ise devlettir.


7 yorum:

  1. sondan ikinci PULCU'ya takıldım ben yonca;
    "uzun zaman açılmadan kalmış mektuplara, kötü bir saldırganlık siner"

    peki ya gönderilmemiş onlarca mektuba? diye sorasım gelir de soramam.
    ama işte olur öyle arada ya gönderemezsin ya açamazsın mektupları. hep bir şeyler girer araya!
    neyse ki şarkılar var hala!
    evet....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sondan üçüncü ya da beşinci Pulcu yok ki zaten:)

      Sizi bilmem ama ben göndermediğim mektupları ne göndereceğim, ne de bizzat kendim götüreceğim. Buralarda bir yerlerde lafını etmiştim, tükürdüğümü yalamam, "nalet" gururumdan gidip de sormam bile:))
      şarkılar...elbette... ama müzik zevklerimiz uyuşmuyor sanırsam, olsun,herkesin şarkısı kendine:))

      Sil
  2. bu yeşil sahanın halkımızca korunması rica olunur adlı yazı Benjamin Walter'ın hangi yazı ya da kitabından alıntı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. YKY basımı Tek Yön adlı kitaptan bu alıntılar.

      Sil
    2. kadının aksaklıkları ve kusurları üzerine arşivinizde herhangi başka bir yazı vs. var mı?
      ya da önerebiliceğiniz bir kaynak?

      Sil
    3. Ahmet Bey,
      kadınların en büyük kusuru hala erkeklere inanıyor ve güveniyor olmaları. bir de onları doğurmaları. Başka kusurları yoktur.

      Sil
    4. Ahmet Bey,
      kadınların en büyük kusuru hala erkeklere inanıyor ve güveniyor olmaları. bir de onları doğurmaları. Başka kusurları yoktur.

      Sil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)