DEMİR LEYDİ / THE IRON LADY

Bu filme gösterimdeyken gitmeye 2 kere teşebbüs ettiğim halde emelime ulaşamamıştım.Kısmet bu güneymiş. 

Filmi izlemeyi (gösterimdeki diğer filmlerle kıyaslayınca) konusu ve tabii ki başrol oyuncusu hasebiyle tercih etmiştim. Thatcher çocukluğumda hem adı hem lakabı ile evde sık sık duyduğum biriydi. Sonrasında hakkında çok bilgim olmadı. Film iyi bir başlangıç olabilir diye düşünmüştüm. Tabii Meryl ablamızı da taaa Kramer Kramer”e Karşı”da tanıyıp sevmiştik. (Bu klavyede virgül dahil pek çok şeyin yerini bulamıyorum ya!Tam anlamıyla işkence!)

Uzatmayayım, gidemediğime fazla üzülmemeliymişim zira Thatcher”a selam niteliğinde bir film (Bknz. Son alıntı) Ama elbetteki Meryl ablamızın özellikle yaşlı ve zihni bulanmaya başlamış Thatcher”ı oynarkenki oyunculuğuna laf yok. Tabii o yaşlandırma makyajını yapanlara da. Dün Nemrut”ta kartopu oynayıp bugün grip semptomlarım azınca yapılabilecek en iyi şey film izlemekti ve yeterince iyi bir filmdi kuşkusuz.

Filmden aklımda yer edenler:

*Fazla derine inme M, orada ne bulacağını bilemezsin.(Eşiyle hayali konuşmalarından)

*Partiye seçilince Londra”ya giderken çocuklarının arkasından “gitme anne” diye bağırmaları ve arabanın ön koltuğundaki oyuncak ve şekerleri torpido gözüne koyarak arabayı sürmeye devam etmesi güzel bir sembolik anlatımdı.

*Amerika”dan dönüşünde biraz da alaycı bir üslupla sorulan “Amerikalılardan ne öğrendiniz” sorusuna verdiği cevap: Britanya ve Avrupadakiler tarihleriyle şekillendirilmiş. Onlar ise felsefeleriyle şekillendirilmiş.”

*İnsanlar artık düşünmüyorlar.Sadece hissediyorlar. (Doktoruna muayene olurken verdiği cevap)

*Zor kararlar alınca o gün için halk seni suçlayabilir ama nesiller boyunca teşekkür edeceklerdir.(M.T)

Ya da seni tamamen unutup zamanın çöplüğüne atacaklardır. D.T (Yine eşiyle olan hayali konuşmasında)

(Thathcer için viki”de geniş yer ayırmışlar. Şahsen kendisinin anı kitaplarını okumak isterdim.)

10 yorum:

  1. Ben de bu filmi izleyemedim ama merak ediyorumi bakalım ne zaman denk geleceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thatcher'ın şimdiki halinden geçmişe flashback'lerle ilerliyor film. Hayatındaki önemli noktalar verilmiş. Kısa kısa verilmesi iyi olmuş. İzlenmesi şart üstü şart bir film değil bence: vakit bolsa ve yapacak bir şey yoksa gönül rahatlığıyla izlenebilir :)

      Sil
  2. "Thathcer-izm" olarak da adlandırılan dönemini ve Margaret'i(Neo Sağcılığın anası sayılır) bir de Liverpool'un doklardaki işçilerine, Manchester'in varoşlarına, Fakland adalarındaki çatışmalarda ölen Arjantin ve İngiliz askerlerine, işkence tezgahlarından geçen Kuzey İrlandalı savaşçılara sormak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakikaten katı hatunmuş. Filmde -sanırım- orjinal görüntüler sıkça kullanılmıştı, polislerin göstericilere tavrı filan...bayağı sert.Kan gövdeyi götürüyordu. Film tarafsız gibi dursa da "bunlar oldu ama olması gerekiyordu" der gibi geldi bana yine de.

      Sil
  3. Filmi ben de çok beğenmiştim, Streep'in oyunculuğu muhteşem.. Filmle ilgili yer verdiğin noktalar beni de etkilemişti:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meryl abla iyidir :) Torpido gözü sahnesi çok hoşuma gitti özellikle.Senaryonun da iyi olduğunu gözden kaçırmamak gerek sanırım,yeterince kısa ve yeterince uzundu böyle bir biyografik film için.

      Sil
  4. Filmi izlememiş biri olarak bu filmi izlemeye karar verdim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzle tabii ki :)Fena değil diyorsam öyledir :))

      Sil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)