FARGO


Meşhur Coen kardeşlerden ilk izleyip beğendiğim film olmuştu Fargo.  F.McDormand’a en iyi kadın oyuncu Oscar’ını getirmiş bu film 1997’de. Joel ve Ethan Coen biraderlere ise “Best Writing, Screenplay Written Directly for the Screen” Oscar’ını kazandırmış.

Filmin detaylı künyesi ve filmde yapılan çeşitli gaf ve mantık hatalarına kadar bir çok  detay Vikipedia (http://tr.wikipedia.org/wiki/Fargo_(film) ) ve Imdb sayfalarında (http://www.imdb.com/title/tt0116282/ ) mevcut. Zira bendeniz öyle “Şu sahnedeki yakın plan şöyleydi,bu sahnede hareketli kameraydı, yok metamorfozun felesefi yansımasıydı…” kabilinden derin eleştiriler yapacak düzeyde yetkin bir “izleyici ve eleştirel anlatıcı”  ol(a)madım hiç. Bu sebeple ben aklımda kalan fotoğrafı anlatıp geçeceğim.

Daha girişteki karlı ve sisli sahne ile “vurgulu” müziği (Carter Burwel imiş bestekârımız J) filme değişik bir hava katıyordu. (Karlı bir mevsim için yönetmen filmi planlanan mekanlarda bile çekememiş.Daha soğuk bir bölgede,çoğu yerde yapay kar kullanarak) Karın bir neşe ve eğlence kaynağı değil de, donduran,üşüten,yılgınlığa düşürecek kadar dünyadan yalıtan bir atmosfer çizmesi, filmin içindeki soğukkanlı psikopati ile uyumlu olmuş bence.





Soğukkanlılık dedim de, filmimizdeki psikopat (Peter Starmare)  ile onu yakalayan yerel polis şefi (Francis McDormand)’ın görünürde benzer olan soğukkanlılıklarının en son sahnede aslında birbirinden çok farklı olduğunu görüyoruz. Şahsen basit ve abartısız oynanmış bu sahne benim hoşuma gitti. Yine hamile hamile bir cinayetin peşinden koşturan sakin polis şefi karakterini oynayan McDormand’ı çok başarılı    buldum. (Guguk Kuşu'ndaki hemşire karakterinin yüzü aklıma geldi şimdi.) Tabii diğer oyuncuların da hakkını yememek lazım.

Duru,sakin ama sürükleyici, didaktik olmasa da insanı düşündüren,atmosferi oturmuş, karakterleri gerektiği kadar işlenmiş,konusu itibariyle şiddet-kan içeren ama sıkmayan,güzel bir film olmuş Fargo. Hâlâ izlemeyenler varsa önerebilirim.



10 yorum:

  1. çok zaman olmuştur ben bunu izleyeli ama hoş bir tad halinde kalmış aklımda,gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim ben de izlememişlere.
    son sahnedeki hamile polisin bagajda kilitli psikopatı gayet sakin bir şekilde "değer miydi?" diye çocuk paylar gibi paylaması da süperdi:)

    YanıtlaSil
  2. Evet,donuk,sanki söylediklerine inanmıyormuş gibi ama inanıyor gibi de oynamış McDormand o sahneyi...Öyle bir şey işte :)

    YanıtlaSil
  3. Bu filmi severek izlediyseniz bu kardeşlerin ilk filmleri, "Blood Simple"ı da izleyin lütfen. Fargo gibi o filmde de gerçekçi bir tablo var, durur gibi akan bir hayat, şahane görüntüler, akla ziyan bir suç, suç içinde suç. Şaşırtıcı bir ilk film. İzlerseniz izlenimlerinizi okumak isterim.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Vladimir bulup izlemeye çalışacağım yalnız çok kanlı değildir inşaalah :)

    YanıtlaSil
  5. Finalde kan var biraz. Ama izlerken 90lı yıllard çekilmiş bir çok filmin bu filmden etkilenmiş olduğunu görmek, orijinal bildiklerimizin bile bu filmle ilintisini yakalamak keyif verici olabilir.

    YanıtlaSil
  6. Seyretmedim sanırım..Uzun zamandır şöyle keyifle film de seyretmedim,kendimi tatile saklıyorum:)

    YanıtlaSil
  7. İnşaallah istediğiniz kadar izlersiniz tatilde :)

    YanıtlaSil
  8. şu son fotoğraf bile bana bunu izletmeye yeter... not ettim.teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. uzun zaman önce izlemiştim, güzeldir..

    YanıtlaSil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)