AYRI DÜŞEN DE'LER VE DİĞERLERİ...

      
 Severek okuduğum bloglarda da rastlayınca üzülüyorum. Şimdi öyle güzel bir konu ve üslupla yazılmış oluyorlar ki tutup yorum kısmına "Ama bu "de" ayrı yazılan "de", buradaki "de" sertleşmeyecek,  bu "ki" bitişik olanı..." diyemiyorum. Üstelik bir kereliğine değil, sürekli aynı hata söz konusu. Oysa içeriği  güzel olan bir yazının imla ve dilbilgisi kuralları ile uygunluğu onu dört dörtlük hale getirir, değil mi?

Böyle kuvvetli kalemlerin dilbilgileri eksik demek haddim değil  ama çalakalem yazmaları iyi  olmuyor :)


Karikatür kaynağı (ekstra bilgi dahil) :
http://www.tahinpekmez.org/?m=show&sa=6430


      

6 yorum:

  1. Yani kuvvetli bir kalem değilim ama en azından hangi de nin ayrı yazılması gerektiğini vs. biliyorum ve uyguluyorum. Ayrıca bunu yapAmayanlara da sinir oluyorum. Türkçe'de bunları bilmeyeceksek daha neyi bileceğiz ? Neyse var bizim de hatalarımız :)

    Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. O takıntı çok fena, bende de var. Yabancılara değil ama yakınımdakilere dilimi tutamıyorum bazen, iyi olmuyor sonucu. Ama güzel olan doğru olan elbette. Keşke daha hassas olunabilse.

    YanıtlaSil
  3. Kahve dükkanı; estağfirullah. Hakikaten bilmemmiz lazım,anadilimiz, resmi dilimiz bizim. Çok da zor değil, konuşurken telaffuzumuza dikkat etsek hemen fark ederiz zaten ayrı mı, bitişik mi...

    Şeytan'ın daktilosu :), bu hassasiyetimin paylaşılmasına sevindim.

    Biblio, sorma, ben de takıntılıyım. Bazen metni word'e kopyalayıp düzeltip gönderesim geliyor :))

    YanıtlaSil
  4. Ben de aynen senin gibi severek okuduğum yazılarda karşılaşınca üzülüyorum. Söylemek de zor.

    Öğrenciyken, hafızam fazla güçlü olmadığı için hatırlatma oyunları oynardım. Hala da yaparım bunu.

    Bunun için de şöyle bir şey yaptığımı hatırlıyorum. İçinde olmayı tanımlıyorsa bitişik olacak. Ablamda oturuyorum derkenki gibi yani. Değilse ayrı.

    Bu benim işimi kolaylaştırmıştı.

    YanıtlaSil
  5. Şule'cim, hatırlama için güzel yöntem. Bu ve benzerleri kullanılabilir. Ve gerçekten hatayı söylemek de zor, nasıl tepki alacağını kestiremiyorsun çünkü:)

    YanıtlaSil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)