AYIP OLMASIN DİYE: BALSAC

Kitabın adı : Köy Hekimi

Yazarı : Balzac
Yayınevi : Remzi
Basım yılı : 1966 (antika sayılır mı ? :)
Çeviren : Cevdet Perin



Aylardır orada burada sürünen bir kitap oldu Köy Hekimi. Ve yine bitireli bir aydan fazla geçmişken hadi ayıp olmasın diyerek yazıyorum.

Bana göre Balzac’ın bir ütopyası Köy Hekimi. Bu kalbi yaralı köy hekimimiz gittiği dağ başı köyünde dirayeti, akliliği, verimli çalışması ve çalıştırması, dürüstlüğü ile köyü birkaç yılda kasaba hatta il olacak kadar zengin, müreffeh bir yer haline getirir.Tabii felsefe,siyaset (o dönem Fransasının),din ve birçok konuyla birlikte işlenir bu ütopya.

Balzac’ın bu eserini kaç yılında yazdığını bulamadım ama en az 150 yıl önce olduğu kesin. Ve insanlar o yöntemleri ve akliliği hâlâ kullan(a)madıklarına göre ütopya değildir de nedir bu? Ya da daha doğrusu, bunu başarmış ülkeler vardır ama bizim olmadığımız kesin.

Mesajı yüzünden ağırkanlı bir kitap. Merak unsuru da bulamadığım için ayıp olmasın diye bitirdim kitabı. Vadideki Zambak’ı da beğenmemiştim. Yalnız 10 yıl kadar önce okuduğum Goriot Baba’yı sevdiğimi hatırlıyorum. Eugenie Grandet’nin de filmini izleyip beğenmiştim. Dörtte iki. Bakalım, klasiklerin hatrına belki bir tane daha okur ve beğenirsek Balzac’ı sevdiklerim arasına koyarım.

"...refahtan ziyade fertlere felaket getirmeğe başladığı gün, bir hükümetin düşmesi artık mukadder demektir..."S. 95
"...bu unutma büyük bir yara değil midir? Din denilen şey bir milletin kalbidir, onun duygularını ifade eder ve onlara bir gaye vermek suretiyle yüceltir; fakat bir Tanrı olmadıkça din de olamaz ve dolayısıyla insanların yaptıkları yasaların hiçbir etkisi olamaz. Vicdan yalnız Tanrı'ya aittir..." S.78
“…siyah elbise giyen üç insanı, yani papazı, hakimi ve hekimi bir tutan atasözü boş değildir: Bunlardan biri ruhlarda, diğeri keselerde, üçüncüsü de bedenlerde açılan yaraları tedavi eder; bu üç insan toplumu üç ana yaşama anlamında temsil ederler: vicdan , varlık, sağlık… Bu yüzden medeniyetin ilerlemesi için bu üç mesleği önemli görüyorum…”S. 62



4 yorum:

  1. balzac.
    sanırım bu yazarın tadına varamadın sen gibi.
    insanlık komedyasını yazdı.
    hayatı boyunca sadece yazdı.
    george simenon, asimov vb.

    balzac öle bir zirve ki yanına bile yaklaşılmaz.
    :)
    tolstoy gibi.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. goryo baba,öjeni grande'yi çok sevmiştim, vadideki zambak da eh işte:p ama köy hekimi bunaltmıştı beni.Ve evet, okunacak destece eseri var daha:p honere de balzac'tır kendileri, asilliği kendinde başlayan ustadır:p saygı duyarız.

      Sil
  2. Vadideki Zambak uzun zaman önce okuduğum güzel bir kitaptı. Bazı klasikler çok sürüklendi elimde. Bir kaç isimli sayısız karakteri aklımda tutacağım derken kitabın içine giremediğim klasikler oldu. Severek okuduğum kitaplardan biri de Sefiller...

    YanıtlaSil
  3. Bir de okuduğumuz zamanki ruh halimiz de yansıyabiliyor ister istemez. Bazen de çeviri kötü olabiliyor. Hugo'yu severim ben de.

    YanıtlaSil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)