MAKYAJ YAPAN ÖLÜLER

Yazarı : Ali Ural


Yayıevi : Şule Yayınları

Basım yılı : Ekim 2008





Buraya girişteki söz:

Makyaj yapan ölüler tabutlarıyla mezarlarına inerken, çivisi çıkmış bir saat duvardan yere düşüyor. Akrebi kopmuş bir saatin hangi zamanı gösterdiğini kimse bilemez.



Usta şair- yazar Ali Ural bu denemelerini Eylül 2oo3 – Eylül 2oo4 arasındaki gazete vb. medya organlarındaki haberlere dayanarak yazmış. İtiraf etmeliyim ki kitabı öykü kitabı diye almıştım. Gerçi bir kısmı hikaye tadında bu denemelerin. Hele Aynalı Sazan’ın Cinneti’ni öyle sevdim ki, üşenmediğim bir gün buraya yazacağım.



Yine İki kraliçe ve Altın Vuruş, Boyama Kitabından Yırtılmış Sayfalar, Kiralık Anneler, Son Anda Farkedenler Geri Dönün, Silmek Kolay Mı Sanıyorsunuz Bay Davignon?… ucunu kıvırdığım sayfalar arasında.



Geriye dönüp bu ülkenin ve dünyanın gündemini nelerin meşgul ettiğini – ve ne yazık ki benzer şeylerin hala devam ettiğini- görmek/ hatırlamak için mutlaka okunmalı. Ve deneme tarzı için. Temiz, duru bir Türkçe ve üslup için.



Özellikle vurucu kısmın sonlarda olmasıyla kurgu güçleniyor bu denemelerde. İlgili haber/ konunun gerektiğinde tarihi, bilimsel vb. detaylarına yer verilmesi de ayrı bir zenginlik katmış.



Bir insan (olmamız gereken) ve bir sanatçı hassasiyetiyle ahvale bakış…



Yazarın Yangın Merdiveni’ni de bu yıl okudum. Onu da ayrı yazalım.

2 yorum:

  1. Ali Ural ile bir dönem yayınevinde yayıncılık politikaları üzerinde kurumsal çalışmalar yapmıştık.

    YanıtlaSil
  2. Bİr kitapsever ve endüstri mühendisi olarak yorumunuz ilgimi çekti. Siz de bizim danışmanlık işindesiniz galiba :)

    yayınevinin hala faal olmasından çalışmalarınızın başarılı olduğu sonucunu çıkardım.:)

    İyi günler.

    YanıtlaSil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)