ERKEK OLMANIN TEHLİKELERİ

Öteki yayınlarından 1992'de Selçuk Budak çevirisiyle çıkmış Dr. Herb Goldberg imzalı bu kitap, yazarın kendi deyimiyle feminist söylem ve suçlamalara karşı erkek gözüyle erkekler için yazılmış. 1975'te.

Kitabın bence önemli yanı, bugün ülkemizde de yeni yeni konuşulan argümanları barındıran ilk çalışma olması. Yazar da ikinci önsözde bundan, yani kitabının erkekler tarafından ancak 10 yıl kadar sonra ciddiye alındığından ve benimsendiğinden bahsediyor. Hatta ilk yıllarda kitabının ve seminerlerinin en büyük takipçileri kadınlarmış:)

Kitap, Amerikan toplumundaki örnek olaylardan ve istatistiklerden, 70li ve 80li yıllardan bahsettiği için okurken bunları kafanın bir köşesinde tutmakta fayda var.

Erkeğe geleneksel-toplumsal olarak biçilmiş rollerin (koşumların) onu kendinden uzaklaştırdığıyla başlıyor argümanlar: İyi bir eş, iyi bir seks partneri, iyi bir âşık, iyi bir baba olma, para kazanan güçlü erkek olma gibi koşumlar. Sonra kadın zayıftır ve korunmaya muhtaçtır fikriyle yetiştirilmeleri... Bu arada yazarın tekeşliliği "sorun" gibi görmesi tabii biz kadınlar için problemli olabilir :)

Aşağıda kitabı anlatabilecek kimi alıntılar  ve en sonda içindekiler bölümü var.

Son söz: Erkek de insandır :)))))




"Ayrıca toprak anaları tarafından terkedilen erkekler icin, soz konusu kadının bir başka erkekle yatağa girmeyeceği de yaygın bir inanc. "Onu kitap gibi tanıyorum," sık sık soyledikleri bir şey. Ne var ki değişmez olarak ortaya cıkan şey, kendilerini aldattıklarıdır. Toprak ana tarafından bu terkediliş coğu kez ani ve beklenmediktir. Seks de dahil olmak uzere her şeyin harika olduğuna inanan bu erkeklerin, eşlerinin ya da kız arkadaşlarının ic duyguları konusunda ne kadar az şey bildiklerine bu olay bir kanıttır."



                                                      **
"Tipik kadın... kur doneminde... pasif, boyun eğmeci, geleneksel, kadınsı rolu üstleniyordu; tek kelimeyle kendi egosu pahasına erkeğin egosunu şişiriyordu. Fiziksel cekicilikle ayakları yerden kesilmediği taktirde, erkeğin ekmek kazanma ve yatak ortaklığı potansiyelini kurnazca değerlendiriyor ve erkeğe, bir ev kadını, yardımcı ve cocuklarının annesi olarak tam istenilen kadın olduğunu kanıtlama yoluna gidiyordu... belki de gercekten olduğundan daha "kadınsı" birisiymiş gibi  davranıyordu...".



***

Geleneksel olarak erkekler, kadın saldırganlığının varlığını farketmemiştir. Kendi bağımlılık ihtiyaclarım yadsıyabilmek ve kendilerini guclu gormek icin kadının zayıf olduğu imajını koruma ihtiyacı duymuşlardır. Kadın saldırganlığı buyuk olcude bastırıldığı icin, erkeğinkinden farklı bir kılıkta kendini gostermiş ve fantaziyi pekiştirmiştir. Erken bir yaşta ortaya cıkan bu farkı, bir birinci sınıf oğretmeni şu şekilde ortaya koyuyor:
" ... Erkek cocuklar fiziksel olarak kızlarda daha saldırgandı ancak... 'oyuncak ayı' gibilerdi. Davranışları oldukca doğrudan ve aktifti. Tersine... saldırgan olan kızlar ise 'durustlukten uzak ve hasetci olma' eğilimi gosteriyordu."

****

Bir kadınla uyuyabilen ama bunu yapmayan kişi buyuk bir gunah işler. Bir kadın seni yatağını paylaşmaya cağırır da gitmezsen, ruhun yokedilecektir. Hesap gunu o kadın Tanrı’nın huzurunda ic cekecek ve kim olursan ol ve ne kadar iyi şeyler yapmış olursan ol, o kadının ic cekişi seni cehenneme yollayacaktır:!
Nikos Kazancakis, Zorba

***
Kadın cinselliğinin, yanlış anlaşılmasına ve "penise imrenme," "anatomi yazgıdır" ve "soğukluk" turunden psikanalitik yorumlarla karıştırılmasına ve aşağılanmasına karşılık, erkeklerin de "gizli eşcinsellik,” "yakınlık korkusu," "ana saplantısı," "kadınlara yonelik bastırılmış duşmanlık," "başarısızlık korkusu," "cinsel yetersizlik duygularım dengeleme,'1 "iğdiş edilme kaygısı" ve "iktidarsızlık" gibi etiketlerden ciddi ve negatif bir şekilde etkilendiğine inanıyorum. Kuşkusuz butun bunların bir gerceklik temeli vardır, ancak bu kavramların ve terimlerin başlıca etkisi, gelişimini kolaylaştırmaktan cok, erkeği daha buyuk bir oz-bilincliliğe, sucluluk
duygusuna ve oz-suclayıcı tepkilere itmiştir. Bu goruşlere yonelik bir inanc coğu kez erkeğin kendi eşsiz cinsel tepkilerinden kuşku duymasına yol acmaktadır.

***
Erkeğin, gercekten de kadına fiziksel gorunumu temelinde tepki verme eğilimi gosterebilmesine karşılık, kadının erkeğe cekimi de bircok durumda erkeğin statusune, gelirine ve gucune dayanmaktadır.

Milyonerlerle evlenmesiyle ve onde gelen politikacılarla ve sanatcılarla cıkmasıyla unlenen bir aktrist, bunu rahatca ve durustce dile getirmiştir: ’’Hoşlandığım erkeklerin iki ortak ozelliği var: zeki ve gucluler."10 Kadına cinsel nesne gibi davranma suclaması karşısında sucluluk duygusuyla tepki veren erkekler, altında yatan şeyin farkında olmaksızın bu kadının tutumunu kendi icinde doğru kabul ediyor gibi gozukmektedir. Bu tutum, parasız olmaları veya duşuk statulu bir işte calışmaları halinde "ust tabaka" kadınlarını haketmeyecekleri yolundaki yıkıcı oz-kavramı doğrulamaktadır.

***
Erkek cocuk, kadınla karşı karşıya gelmesi durumunda ruhsal olarak kaybedeceğini, cunku sonucta kazansa da kaybetse de "hayvan" olarak adlandırılacağını oğrenir. Cocukken, kız kardeşiyle kavga ettiği icin ağır bir şekilde cezalandırılır. Kadının zayıf olduğu ve ona kesinlikle rakip değil, koruyucu olması gerektiği oğretilir. Kadımn kendini ortaya koymak yerine ağlamaya eğilim gostermesi, sık sık, erkeğin doğrudan doğruya sucluluk duygusuyla tepki vermesine neden olur.


Kitap hakkında daha fazla bir fikir vermesi için içindekiler bölümü:

Önsöz/7
Önsöz/13
Birinci B ölüm/15
KOŞUM: ERKEĞİN DURUMU
İkinci Bölüm/24
TOPRAK ANA ÖLDÜ
Üçüncü Bölüm/41
PENİSİN BİLGELİĞİ
İktidarsızlık/Tekeşlilik Sorunu/ Kaynaşma Seks/ Sembol Seksi ya
da Seks Objesi Olarak Erkek/ Erkeğin Küçük Düşürülmesi Olarak
Fahişelik / Erkek Eşcinselliği
Dördüncü Bölüm/64
DUYGULAR: ERKEK İÇİN GERÇEK BİR TERÖR
Bağımlılık / Pasiflik / Yardım İsteme / Korku / Hüzün ve Gözyaşı /
Saldırganlık / Kadınlara Yönelik Öfke / Diğer Erkeklere Yakınlık /
Temas/Özgürlük ve Dürtüsellik / Kadınlık / "Usdışı" Davranış/
Belirsizlik ve Çatışma/Savunmacı Pozlar.
Beşinci Bölüm/86
TERAPİ VE ERKEKLER
Altıncı Bölüm/115
İMKANSIZ YÜKLER
Cinsel Kimlik Yükü / Kinetik Yükü / Duygu Yükü/ Kahraman İmajı
Yükü / Arkadaşlık Yükü / Çocuk Yetiştirme Yükü / Kimlik Yükü / Otorite
Yükü / Ekmek Kazanan Olma Yükü / Başarı Yükü / Kariyer Merdiveni
Yükü / Bütünsellik Yükü / Tekeşlilik Yükü / Duygusallık Yükü / Özerklik
Yükü / Sağlık yükü / Kendiliğindenlik Yükü/Öncelik Yükü/Gelişim Yükü.
Yedinci Bölüm/128
ERKEK BEDENİNİN YIKIMI
Entelleştirme / Maço Katılığı / Suçluluk
Sekizinci Bölüm/148
BAŞARI ROTASI: BİR FANTAZİ PORTRESİ
Dokuzuncu Bölüm/161
KAYBEDİLEN YOLDAŞLIK SANATI
Onuncu Bölü/178
EVLİLİK : SUÇA İŞTİRAK
Onbirinci Bölüm/198
BOŞANMA: AYRILMANIN CEZALARI
Onikinci Bölüm/212
ERKEK OLMANIN TEHLİKELERİ
Onüçüncü Bölüm/227
KOŞUMDAN KURTULUŞ: ÖZGÜR ERKEK



4 yorum:

  1. hiç duymadım bunu. çok güzel bir kitapmış. erkekler üzerine yazılmış kitap pek görünmüyor.
    teşekkürler paylaşım için..
    alıntılar da çok ilginç..
    bunu hemen okunacaklar listesine ekliyorum.
    son sözün de çok iyi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dediğim gibi "erkek tarafının" bakışıyla :)

      son sözlerim meşhurdur bu diyarda diye kötü bir espri yapayım:)

      Sil
  2. Hımmm...Sponvılle'nin kitabını andırıyor sanki. Şurada yazmıştım Sponvılle'nin kitabıyla ilgili bir şeyler. http://mabelard.blogspot.com.tr/2014/06/cinsellik-ask-ve-olum.html

    Bana sorarsanız "Dünya iki cins arasında upuzun bir yanılsama"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canlı ve yakıcı... farklılık.evet. yanılsama kavramı hoş, hoş da;

      yanılsama mı anımsama mı her ne ise ayağını denk alsın bu aralar :p

      Sil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)