"Enterese Etmiyor"

Kabul edelim ki ülkemiz heykelden ve heykeltraştan yana güdük, kadük. Resim için bile aynı şeyi söyleyebiliriz canlarım.

(Hayır, hemen milletimizin sanatseverlik yönünü eleştirecek değilim. Aksine adam gibi işler ortaya çıksaydı takdir eden iyi bir kitle olacaktı bence. Evet biraz koyunluk varsa da Baykal'ın ihtişamını izleyerek göçmüş, Anadolu'nun dolu dolu kültürüne aşina olmuş bir millet olarak gereğinde öpüp başımın üstüne korum ben onu:p)

Hele bi' bakın,heykel diye oramıza buramıza koydukları pleksiglas nanelere, orijinal bir estetik, bir ifade görebiliyor musunuz?



Ben göremiyorum şahsen efendim.

 Entel görüneyim namına yapılan abidik gubidik, donuk, taklit, üvey şeyler çoğunlukta.

Ama elin adamı  bak neler yapmış. İşte orijinallik,estetik ve mizah. Bu mudur, budur!

Belçika

Londra

NY

Portland, İng.

Slovakya

Tayvan


13 yorum:

  1. Ne kadar ilginç heykeller gerçekten, özellikle dev örümcek çok hoştu, yalnız New York'taki nü kadın heykeli bizde olmaz:)))))beyinleri bacak arasında olanlar bakıp bakıp ayıp şeyler olmayan akıllarına getirirler!!!! Biz sanat görürürken onlar seks görüyorlar aramızda o kadar büyük 'bakmak-görmek farkı var ki, bu arada eski adıyla dgsa dan her yıl kimbilir kaç heykeltraş yetişiyor ki, çok köklü harika eğitimi vardır, şimdi göçüp giden en ünlü hocalar ders verirdi...şu anda ne durumda bilmiyorum:( heykeltraşlık bu ülke için lüks galiba yani suç heykeltraşlarda değil bence, ülkenin insanlarının kültür düzeyinde, çağdaşlık düzeyinde, kafa yapısında, geçmişinde yani geleneklerinde de yatıyor, yani Avrupa'da resim, heykel yasak değildi ama Müslümanlıkta ikisi de yasaktı, put denirdi heykellere ki bunları siz de biliyorsunuz ahkam keser gibi olmasın yorumum:) öyle gelenekler, din var ki, heykel bu ülke insanına hala garip geliyor...sanırım yüzyıllar geçse de kafa yapısı değişmezse böyle kalırız...çok güzel bir konuya değinmişsiniz ben de o yüzden uzun yorumladım, teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadın bedeninin ne niyetle olursa olsun teşhirine karşıyım ben. Meta olmasına. Ama buradaki örnekte yoganın vaad ettiği "spirütüel aydınlamaya" göz kırpan zekice tasarımı es geçemem:) Bize gelince... İslamda, on emirde, Protestanlıkta tasvir yasağı var. Ama bunu ilk dönemler için geçerli sayıyorum ben. Şöyle ki cansız nesneleri ilah yapacak akıllara yasak neylesin :p Benim bu postta asıl değinmek istediğim tıpkı örneklerde olduğu gibi günlük hayatımıza girecek orijinallikte ve estetikte heykel vb. nin olmayışı. Çünkü taklit ve aman ben de entelim, elitistim havalarında, postmodern ayağına yatmış tuhaf ürünlerden başka şey yok. Bineallerdeki örneklere bakmakla bile durum ortaya çıkıyor bence. Çoğu insan aman anlamadığımı belli etmeyeyim diyerek eleştirmeden çıkıyor öyle yerlerden:)) Oysa anlaşılacak bir estetik, duygu geçirimi yok:)) Mesela benim İzmirimde, geçenlerde deniz kıyısına heykeller koyduk diye övünüyordu belediye. Gidip bakınca ortada sanat adına bir şey görmüyorsunuz. Keşke fotoğraflasaydım onları... Yorum için teşekkürler.

      Sil
  2. millet yapar biz bakarız , Türklerin ortak kültürüdür :) hatta ortak felsefesi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda uzun uzun yazdım...Şu kapitalist düzene iyice adapte olan Türkiye' de iyi işler daha da çıkar mı bilmiyorum:) Geleneğimizde heykel yok gerçi ama geleneğimiz olmayan o kadar şey yerleşti ki kültürümüze:) Belki iyi işler çıkar:)

      Sil
  3. En güzeli...... dedim orada kaldım. Hepsi de gerçekten çok güzel, balık ve gergedanlar bir tık önde sanki.:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen, gergedanlara bakıp kaldım ilk gördüğümde:)

      Sil
    2. [Su aygırı da olabilir onlar yaaa:)) ]

      Sil
  4. Gerçekten çok güzel heykeller. İnşallah ülkemizde de böyle güzel heykeller bir yerlere yapılır. Yapılınca da inşallah yıkılmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla ben şahsen sokağımda olsun çok isterim:)Toplum benimserse kimse kaldırmaz bence güzellikleri.

      Sil
  5. Nardacıım bunlar gerçekten harika, hepsine bayıldım, teşekkürler paylaştığın için:)

    YanıtlaSil
  6. Hepsi güzel ama 3.ye ayrı bir bayıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salkım hanım :),
      benim de favorilerim o, balık ve su aygırları oldu sırasıyla. Parklara filan koydukları sözde modern heykellere bak bunlardaki hoşluğa, göndermelere bak.

      Sil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)