NOAH / WINTER'S TALE/ DIVERGENT / TRANSCENDENCE

Başarısız bir film Noah (Nuh, 2014).

Her ne kadar yönetmen ve senaristlerimiz Yahudi de olsa (D. Aranofsky ve Ari Handel) film  olmamış bu kez. (Böyle bir kalıp var kafamda: Sinema ve görsel sanatlarda yahudilerin ayrı bir zekası var) Bunu senaryonun zayıflığına bağlıyorum. Özellikle çatışma açısından. Felsefe kendini gösteremiyor.


Film, Nuh kıssasını İslam'a uygun olarak anlatmadığı gerekçesiyle kimilerince hor görülmüş:)  E kardeşim, adam Yahudi, tabii ki kendi inancını temel alacak, yapsa da bozsa da :) Sen de kendine göre yap da biz de izleyelim değil mi?

Film Tevrat temelli olduğu için - ki Tevrat hikayelemesiyle, telli duvaklı cümleleriyle meşhurdur :)- ve senaryoya da "Nuh muh, peygamber filan, hepimiz insanız ya, hepimizin içinde temelde kötülük  var, hepimiz günahkarız icabında, o halde ver elini hümanizm, ver elini "we're all the brothers" temasını yedirmek istenmiş ama olmamış. Becerememişler.

Senaryodaki bu zayıflık  oyunculuklara da geçmiş. Başroldeki Russel Crowe, aynı yıl gösterime giren Winter's Tale'deki ( yönetmen Akiva Goldsman ki Akıl Oyunları'nda yine Crowe ile çalışmış) İblis rolünde çok daha başarılı olmuş. Oysa Winter's Tale Noah'tan çok daha gereksiz bir film :)


DIVERGENT (UYUMSUZ)



Neil Burger'ın ( yönetmenin 2006 yapımı The Illusionist adlı filmini izlemişim) yönettiği 2014 yapımı bu film, klişeleşen son yarım saati saymazsak fena değil.

Başroldeki eski model yeni oyuncu hanım kızımız "Şeyliin" de fena değil.

Veronica Roth diye birinin romanından uyarlanmış bu filmde belirsiz bir zamanda bir savaş sonunda ayakta kalabilmiş bir toplum, "toplum mühendislerince" ( bu tabir bana ait, filmde yok:)) beş farklı gruba ayrılmış. Belli bir yaşa geldiklerinde bir teste tabii tutuluyorlar ve hangi "sınıfa" ait oldukları tespit edilerek o gruba gönderiliyor, böylece sistemin kusursuzca yürümesi sağlanıyor. Tabii arada bir bu test sonucu hiçbir sınıfa girmeyenler oluyor ki haliyle bunlar toplumun bekası için birer tehlike... Filmin gerisini siz tahmin edersiniz artık :)



TRANSCENDENCE

2014 yapımı filmin başrolünde J. Deep var ama bu kez olmamış be Johnny. Yönetmen ise Wally Pfister.(Imdb'den öğrendiğim kadarıyla Cristopher Nolan'ın sinematograf (http://tr.wikipedia.org/wiki/Sinematografi)  kankası imiş :))

Teknik açıdan iyi olmasına rağmen gayet gereksiz bir film. Gerçi konusu son zamanlarda tüm insanlığı derin düşüncelere sevk eden bir konu: Teknolojinin, özelde yapay zekanın insanlığa yararları mı çok olacak yoksa zararları mı?

İlk açılış sahnesiyle dizi Revolution'a benzeyen film ilerledikçe bir tür "Terminator" havasına bürünüyor.

Konu geçerli ama film sıradan bence.


6 yorum:

  1. yani hiçbirini beğenmediniz galiba.. :) biz de izlemeyelim en iyisi.. :)

    YanıtlaSil
  2. Valla ahım şahım değiller :) Vaktiniz bolsa, kafam boşalsın diyorsanız izlenebillir. İçlerinden Divergent bi' tık önde:)) Bir kriter olarak Imdb puanları 6'yı pek geçmiyor misal :))

    YanıtlaSil
  3. Nuh'u kimse beğenmemiş anlaşılan. Zaten iyi film de kırkyılda bir çıkıyor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuzenimle birlikte izledik, o da saçma buldu :) Senaryo zayıf oldu mu teknik ekip ağzıyla kuş tutsa olmuyor:)
      Gerçekten de sezondaki beş filmeden en iyi ihtimalle biri iyi çıkıyor. Bu yüzden sinemaya gitmiyorum pek :)) Önceki yazılardaki filmler fena değil ama bak :)

      Sil
  4. Nuh'u beğenmeyen bir ben değilmişim bak (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de "Çok mu onu bunu beğenmez kıl takılıyorum" diye düşünüyordum:)

      Sil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)