SIGNUS'U BİLİR MİSİN SEN?



Bilseydin böyle olmazdı tabii. Bilmediğin için oldu bu, ama ben de tam bu sebepten söylemedim sana; açıklama yapmadım. Tabii şimdi, yani, senin zeki  ve bilgili olduğunu biliyoruz da hem  mitoloji, hem de astronomi bilmeliydin, bilirsin sandık. Demek ki o kadar da bilgin değilmişsin. Olsun, hepimiz böyleyiz aslında; eksik. Ama şimdi dinle bak, yani oku :


Şimdi bir kere bir Signus Takımyıldızı var. Ha, bak şimdi önce Takımyıldız ne onu da söylemek lazım. Hani genel kültür babında, olur da teve'lerin birinde genel kültür- bilgi yarışmalarından birine çıkarsın. Takımyıldız; gök kürenin bölündüğü 88 alandan her birine verilen isimdir.

Gerisini merakına bırakıyorum, zira öyle geniş bir bilim alanı ki bu (malum, uzay da sonsuz, yani şimdilik sonsuz). Sen bilmezsin, çünkü bunu da söylememiştim sana, şimdi bileceksin tabii ki, çünkü söylüyorum, yazıyorum yani, söylüyorum derken yazıyorum demek,ama  aslında iletişim kurmamızın bir yolu olarak yazarak söylemiş oluyorum, anla işte yorma beni,her seferinde açıklama yapmayayım, bak o da yazmak aslında, yani açıklama yazmayayım… Ha,işte, ben lisedeyken astronomi ve uzay bilimleri de okumak istemiştim. İstemiştim ama çok değil.

Şimdi bu Signus Takımyıldınızının adını da Yunanlılar koymuş ama derler ki tarihçiler, Babillilerden çalmışlar.

Sonra sonra astonomlar Hilal Nebulasını keşfetmişler Signus'un içinde. Ama onu hiç anlatmayacağım.

Signus, kuğu demek, biliyor musun, çünkü bu Signus Takımyıldızına bir bütün olarak bakıldığında uçan bir kuşa benziyormuş. Ben bizzat müşahade edemedim de o yüzden - miş'li geçmiş zaman kipi kullandım fiilimde. Yoksa kapı gibi teleskop görüntüleri ve fotoğraflar var. Astronom sevgilimiz olsaydı baktırırdı bizi teleskoptan filan, ama yok işte. (Doktor olsaydı  bedava muayene olur, ilaç yazdırırdık. Çiçekçi olsaydı her gün çiçek getirirdi. Serserinin birine aşık olsaydık n'olcaktı? Onun için olmuyoruz galiba...)

Sonra Signus mitolojik bir kahraman. Şöyle ki, Güneş'in hareketlerini, işte doğup batması felan, bir kayıktaymış da bu Güneş hazretleri, bu kayığı da Signus çekermiş. Yani Güneş'in seyyareliğini sağlarmış. Bak bak bak, ne güzel bir mit. Ben sevdim valla, sen de sev diye yazdım. Sevmezsen de sevme, zorla güzellik olmazmış.



Burada da benim duyduğumdan başkaca versiyonu var. Ki doğrusu da budur muhtemelen. Ama ben bu yazdığım halini sevdim.

Ha, Signus'u "cygnus" diye de özellikle yazmadım, yazıldığı gibi okunsun diye. Ne demiş Hz. Mevlana: Göründüğün gibi ol, olduğun gibi görün.



11 yorum:

  1. İlgiyle okudum. Blog olayını neden seviyorum biliyomusun? Benzer ilgi alanlarına sahip adamları bulabildiğim için.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Senin kadar bilgili değiliz ama severiz biz de gökyüzünü ve yıldızları Anıl'cım :)

      Sil
  2. Bak yine yorum yazıyorum komik kadın!
    Sadece ölünü görmemek için ;-)

    Signus'un kuğu demek olması ve uçan bir kuş şeklinde yer alması ilgimi çekti. Ne faydası vardır tartışılır ama oldum olası simgeler, şekiller,semboller hep lgimi çekmiştir. Hep bir haberci veya işaret olarak algılarım. Bu şekildeki duruşu neye alamet kimbilir?

    Neyse, bir astronom sevgilin olur da öğrenirsen,
    ölümü gör (o biliyordur) bana da söyle :-)

    Doktor sevgiliyi eksik anlatmışsın. Doktordan sevgilin olursa hergün eve böbrek, mide, pankreas ve safra kesesi getirir di mi?

    Ya bir de şunu sorayım, mühendis sevgili ne işe yarar Allahaşkına?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah gecinden versin :p

      Destiny, bir kitap bitirdim geçenlerde (kısmetse buraya da yacacağım) pozitivist bilim anlayışıyla yetiştirilmiş ben için çokilginç şeyler vardı içinde. Osmanlı'da neden bir "müneccinbaşı" olduğunu idrak ettim sanırım :p

      Mühendis sevgiliye gelince..................Kadınsa harika bir sevgili, eş olur,erkekse çok matah bi şi olmaz onlardan :pppp

      Sil
    2. müneccimbaşıyı da doğru dürüst yazamamışım ya :p Başağrımdandır.

      Sil
  3. Mitolojik rivayet bi sürü..Bilumum mitolojik tanrılar işin içinde..Zeus efendi de kuğu kılığında Nemesis perisine kur yapmış..Anlayacağın o tarafta işler karışık..!

    Ve yıldızlar göğün süsdür.Bir hesapla varedilmişlerdir..

    "Karanın ve denizin zifiri karanlığında onlara bakıp yolunuzu bulabilesiniz diye yıldızları sizin için var eden O'dur: Gerçek şu ki, Biz bu mesajları kavrama yeteneği olan insanlara açık ve anlaşılır kılıyoruz!" (Enam 97)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mitolojiyi, lisedeyken İlyadayı okuduktan sonra hep öteledim ama edebi olarak hala çok zengin bir kaynak bence...

      Bir de Necm suresi var di mi :p Nur suresinde de ilginç ayetler var gök küre ile ilgili, yanlış hatırlamadıysam...Sonra "gözünü çevir de bir bak" ikazı,ikaz değil meydan okuması da çok düşündürücüdür benim için...

      Sil
    2. Evet bir çok hitap var insanoğluna,Gökyüzü ve gök cisimleriyle ilgili.. Ama ibret alalım,akledelim diye hepsi..

      Her şeyin hakimi ve maliki meydan okumaz ki! Haddini bildirir, haddi aşanlara..!

      Sil
    3. meydan okumadan kastettiğim tam da sizin dediğinizdi aslında: bakıp da görmek istemeyenler için, bir benzerini yapın da görelim manasına birşeyler dinlemiştim, oradan şey ettimdi :)

      Sil
  4. Erkek mühendislere laf atmışsınız siz..!
    Alındım,bilesiniz..!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sizle de mi meslektaş çıktık, tüh ya bu blog aleminde en çok mühendisler mi yazıyor-okuyor ne :p

      Valla, mühendislik erkek mesleğidir diye bizimkiler pek istememişlerdi mühendislik okumamı, ama bayan mühendisler çok daha iyiler bence,her konuda erkeklerden bi gömlek üstteyiz :p

      Sil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)